Overal in Nederland, overal in de wereld zelfs, is dit weekeinde de holocaust herdacht. De moord op zo vele miljoenen joden mag nooit vergeten worden. Ook in Bergen was er een plechtig samenzijn om stil te staan bij de wereldgeschiedenis, en bij joodse inwoners van Bergen zelf - want ook zij werden slachtoffer van de jodenvervolging.

Zondag om 12.00 uur precies werd de holocaust herdacht op de algemene begraafplaats van Bergen. Burgemeester Lars Voskuil stond in een toespraak stil bij de geschiedenis en de doorwerking ervan op het heden. Daarna werden de namen genoemd van joden uit Bergen, Egmond en Schoorl. Want juist door hun namen te noemen, en te blijven noemen, worden deze slachtoffers niet vergeten. Dat is een belangrijk element van iedere herdenking, ingegeven door de joodse traditie. Hierna was er een moment van gebed, gevolgd door zang.

Een plechtige bloemlegging bij de Joodse Steen sluit de herdenking traditioneel af. Op de steen staan 18 namen van joodse inwoners van Bergen, die niet terugkeerden uit de vernietigingskampen van de Nazi's. Jill Keefer, kleindochter van de familie De Kadt uit Schoorl, legde de bloemen neer, samen met burgemeester Voskuil en zijn echtgenoot. Daarna zwegen de aanwezigen voor een minuut stilte.

Fotograaf Fer Korver maakte een fotoreportage van de herdenking. Die is te bekijken op de Facebookpagina van Duinstreek Centraal.
Pin It
Bekeken: 586x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/