De wandelaars in het Bergense duingebied moeten er nog wel even aan wennen. Na de kap van duizenden bomen zien 'hun' duinen er toch echt anders uit. En daar zijn ze niet allemaal even blij mee. "Ik schrik er echt van", zegt een voorbijganger.

De houtoogstmachines lieten er geen gras over groeien, meldt NH, mediapartner van Streekstad Centraal. In korte tijd maakten ze het dennenbos van zestien hectare met de grond gelijk. Volgens PWN is dat nodig omdat het niet goed gaat met de duinnatuur. Door stikstofneerslag is de bodem zo verzuurd dat de biodiversiteit hard achteruit gaat. "Als de bomen weg zijn, krijgt de wind weer vrij spel en kan kalkrijk zand en zout de verzuring tegen gaan", liet de natuurbeheerder eerder weten.

Toch hebben sommige wandelaars en fietsers in het gebied moeite met de kap. De naaldbomen hebben plaatsgemaakt voor een kale vlakte. Op dit moment is PWN bezig om de grond 'af te plaggen'. Daarbij wordt de bovenste laag van de bodem verwijderd. Voor veel voorbijgangers is dat even schrikken en vooral heel erg wennen.

PWN begrijpt dat sommige mensen moeten wennen na de kap, maar geeft ook aan dat er veel naald- en andere soorten bos overblijven. "Je hebt nog steeds een afwisselend gebied. In het begin zal de plek waar het bos stond vrij kaal zijn, maar al snel zal de eerste begroeiing zich ontwikkelen."

Bovendien wordt niet alles kaal. "Op een aantal plekken blijven stukjes kraai-, struikheide en eikvaren gespaard. Ook op de noordhellingen mogen de stobben en strooisellaag blijven zitten."
Pin It
Bekeken: 762x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/