Jassen, capuchons en hier en daar ook een regenpak. Door weer en wind liepen Heerhugowaarders door de straten van de Heemradenwijk. Ze trotseren de elementen om meer te weten te komen over het warmteverlies van hun woning. Gestookt wordt er wel met het kille weer. De infraroodcamera onthult waar warmte weglekt. "O, dat zie je wel duidelijk ja."
"Zo zie je maar, een huis kan altijd nog duurzamer", zegt een buurtbewoonster tegen Streekstad Centraal. Dat is precies wat de initiatiefnemers van de wandeling willen laten zien. "Kijk, je ziet dat het bij de warmtepomp blauw kleurt en dat de leidingen rood zijn", vertelt buurtbegeleider Cees Warmer van Stichting Buurkracht. Hij wijst op het scherm van zijn infraroodcamera. (Tekst gaat verder onder de foto)
De afgelopen tijd kregen de inwoners een brief in de bus voor de wandeling. De stichting Buurkracht verbindt mensen voor duurzaamheidsprojecten of inkoopacties. "Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, maar ook AED's", vertelt Warmer. "We doen dat ook in Oudkarspel en de Alkmaarse wijken 't Rak-Zuid en 't Rak-Noord."
Hun deskundigheid brengen ze op een laagdrempelige manier over. "Je zou ook kunnen zeggen dat dit echt een taak voor ambtenaren is, maar wij zijn hier echt in gespecialiseerd. We bereiken veel meer met wandelingen, dan bijvoorbeeld een inspraakronde."
Ondertussen heeft het gezelschap de kille buitenlucht verruild voor Centrum 31. In het centrum voor cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking wordt koffie en thee uitgeserveerd. Warmer geeft wat meer uitleg bij de diverse infraroodbeelden. (Tekst gaat verder onder de foto)
Waar de ene Heerhugowaarder wel nog wat werk te doen heeft, is de ander opgelucht. "Het is beter dan ik dacht", vertelt Wim Witte. Hij was net bij Warmer en vraagt nu wat te drinken. "Ik woon hier een half jaar en heb zelf een technische achtergrond. Daarom vind ik het wel interessant om te kijken wat ik nog kan doen voor betere isolatie. Maar dat valt dus reuze mee. We zouden alleen twee kleine ruitjes nog kunnen vervangen. Daar gaan we zeker onderzoek naar doen."
Cees Warmer pakt zijn tas in. "Er zijn in ieder geval meer buurtbewoners gekomen dan ik had verwacht", benadrukt hij. "Meestal zijn er zo'n tien tot vijftien deelnemers, maar vanavond was dat echt anders. Ik heb wel meer dan twintig mensen geteld."
Of de bijeenkomst succesvol zal zijn, moet nog blijken. "Het is echt aan de buurtbewoners om te onderzoeken wat leeft in de wijk", besluit Warmer. "Kennis verzamelen, samen inkopen. En de buurt vergroenen."