Bos blijft bos, maar niet alle bomen blijven. De komende maanden bomen gaat Staatsbosbeheer bomen in Schoorl voorzien van een gekleurde stip. En dan wacht ze de zaag. Wandelaars hoeven er niet van te schrikken, dit is allemaal onderdeel van het Natura 2000-meerjarenplan. Het doel is om de biodiversiteit in het bos te vergroten. Zo creëert de beheerder hier een ‘Atlantische duinbos’.

De bossen in de Schoorlse duinen werden ooit aangelegd om zandverstuivingen tegen te gaan. In korte tijd werden véél bomen geplant, bomen die snel groeiden en konden worden gebruikt voor houtproductie. Maar nu is het bos in de eerste plaats een natuurgebied en werkt Staatsbosbeheer aan een veelzijdig, gezond bos met meer loofbomen. Het 'Atlantisch Duinbos'.

Om dat doel te bereiken worden er in het bosgebied dunningen uitgevoerd. Staatsbosbeheer haalt een deel van de dennenbomen weg, zo komt er meer ruimte en licht in het bos. Goed voor jonge bomen die er nu al groeien. In de Schoorlse Duinen krijgen loofbomen zo meer ruimte om spontaan te groeien. De uiteindelijke kap is in het najaar van 2025 gepland. Het project staat los van de veelbesproken bomenkap in Bergen aan Zee.

Tijdens de werkzaamheden wordt voor de veiligheid het kapgebied afgesloten voor bezoekers. Verder geven de werkzaamheden geen overlast voor de wandelaars, op het eerste oog zijn alleen de stippen te zien. De stippen zijn meestal oranje maar kan ook een gele stip, -pijl of -cirkel zijn. Deze duiden aan of de boom gekapt wordt, waar de dunningspaden lopen en of de boom wordt geringd. Meer informatie is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.
Pin It
Bekeken: 663x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/