Reclame

De sluiting van de dorpsschool in Zuidschermer ligt nog vers in het geheugen. In Grootschermer, maar enkele kilometers verder, heersen dezelfde zorgen. Ook in dat dorp wordt de dorpsschool met opheffing bedreigd. Scholenkoepel ISOB doet onderzoek naar een mogelijke fusie. "Daar moet de ISOB mee stoppen."

Het ontbreken van een juf of meester kan desastreuze gevolgen hebben, merkten ze in Zuidschermer, en dat is precies waar het de Driessenschool in Grootschermer aan ontbreekt: op de school met 42 leerlingen missen ze één leerkracht, schrijft mediapartner NH. Die vacature is nu ingevuld vanuit de 'flexibele pool', maar voor de langere termijn is dat geen oplossing.

Scholenkoepel ISOB ziet de toekomst van de school somber in en onderzoekt al langere tijd een fusie met een andere school of opheffing. En dat zorgt voor onrust in het dorp. Onrust die wat de dorpsraad betreft niet nodig is en zo snel mogelijk moet stoppen. "Er ontbreekt één juf", stelt Jan Wind van de Dorpsraad. "En er wordt al drie jaar geroepen dat de school slecht is, omdat 'ie klein is." Volgens Wind en mede-bestuurslid Han Baauw heeft die ophef ervoor gezorgd dat de Driessenschool vijftien leerlingen is misgelopen. (tekst gaat door onder de foto)

De dorpsschool van Grootschermer. (foto: NH / Anne Klijnstra)


Die leerlingen hadden vanwege de sluiting van de school in Zuidschermer naar Grootschermer kunnen komen. "Die ouders horen deze verhalen en kiezen dan toch voor zekerheid. Heel begrijpelijk. Je wil je kind niet nog eens van school laten veranderen. Maar die leerlingen konden we goed gebruiken."

Het verdwijnen van de school is het doemscenario, vinden ze in Grootschermer. "Het gaat ten koste van de leefbaarheid en vitaliteit van ons dorp", oordeelt Baauw. "Een school is een levensader en veruit de belangrijkste voorziening hier. Van jong tot oud vindt elkaar daar. Dat brengen en halen van de kinderen is echt een sociaal gebeuren. De gemiddelde afstand van huis naar school is 111 meter, vond ik op de website van het ministerie van Onderwijs. Het is geloof ik de kortste afstand van heel Nederland. Prachtig."

Volgens Han Baauw en Jan Wind wordt er al drie jaar achter de schermen gesproken over de fusie van de dorpsschool. "Dat zorgt voor onzekerheid en maakt dat de school niet groeit. Ze noemen het een fusie, maar het is een fusie mét opheffing." (tekst gaat door onder de foto)

Han Baauw en Jan Wind van de Dorpsraad Grootschermer (foto: NH/ Anne Klijnstra)


Maar waarom zou je een gezonde school, met voldoende leerlingen en prima financiën willen sluiten, vragen de mannen zich af. "Wij denken dat het kosten-batenplaatje de hoofdreden is, terwijl het enige wat ze moeten doen is goed onderwijs geven", overweegt Wind. "Ze kijken alleen naar cijfers. Commercieel is het misschien wel beter als je gaat fuseren. Maar de ISOB is geen BV met aandeelhouders die winst verlangen. Het is een maatschappelijke instelling, een stichting."

Scholenkoepel ISOB houdt tegenover mediapartner NH de kaarten tegen de borst wat betreft de toekomst van de school. "We zijn al langere tijd in overleg met de medezeggenschapsraad van de Driessenschool over de toekomst", licht een woordvoerder van ISOB toe. "Over twee weken is er een volgend gesprek."

In de strijd voor het behoud voelt de dorpsraad zich gesteund door de gemeenteraad. "Bij de fusie tussen Schermer en Alkmaar in 2015 is beloofd dat elke kern haar basisschool behoudt. Dat is ook nog eens vastgelegd in het huidige coalitieakkoord. En er is pas een motie aangenomen die dat nog eens onderstreept", vertellen de twee dorpsraadleden. Toch greep de gemeente niet in toen de dorpsschool van Zuidschermer gesloten werd.

"Vanuit onze zorgplicht zijn wij uitvoerig in gesprek met het schoolbestuur ISOB over het aanbod van toekomstbestendig openbaar onderwijs in de dorpen/kernen, waaronder ook de school in Grootschermer", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De dorpsraad houdt hoe dan ook alle vertrouwen in een goede afloop. "De school blijft", zeggen Baauw en Wind stellig. "Daarom hangen er ook geen spandoeken. Er wordt geen actie gevoerd. Ook omdat we hier de kinderen niet mee willen belasten. Dit is een zaak voor volwassenen. Het is vooral vervelend hoe het gaat."
Pin It
Bekeken: 826x
Reclame