Reclame

Voor twee-en-een-halve dag de kleuters, of voor vier dagen de bovenbouw: wie onderwijsbevoegdheid heeft kan een school redden - en zou dat eigenlijk ook moeten doen, vinden de ouders van de Michaëlschool in Zuidschermer. "De school is zó belangrijk voor het dorp. Voor ons is het zeker nog niet klaar."

Donderdag berichtte Streekstad Centraal over het dreigende einde van de dorpsschool van Zuidschermer. Die school heeft al langer een laag leerlingental: nu zijn het er 33, aan het eind van het schooljaar zouden het er 39 zijn. Het afscheid van twee leerkrachten en de directeur zette de situatie op scherp. "Op de vrijdag vóór de herfstvakantie kregen we een brief mee", vertelt een ouder aan Streekstad Centraal. Met in die brief dus de mededeling dat het vertrek van de leerkrachten voor scholenkoepel Blosse aanleiding is om de school met ingang van volgend jaar te sluiten.

"Onwijs zonde", vindt Annie de Reus, oudergeleding van de medezeggenschapsraad (MR). "We zijn zo laat ingelicht, dit is per 1 januari al." Samen met andere ouders zet zij desondanks alles op alles om de vacatures tóch vervuld te krijgen. De Michaëlschool is juist een prachtige plek om te werken, weet ze: "Hier is altijd passend onderwijs mogelijk, iedereen krijgt de aandacht die nodig is en het is een hele mooie plek met ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen." (tekst gaat door onder de foto)

De school is het hart van Zuidschermer.


De klassen zijn klein, de lijnen zijn kort. En de ouders zijn méér dan betrokken, ook dat kenmerkt de Michaëlschool. Deze school heeft toekomst, zien ouders: dit jaar komen er nog zes kleuters bij, er zijn veel jonge gezinnen in de omgeving. Reden te meer om de school te willen behouden. "Na dit nieuws heeft niet één ouder zijn kind van school gehaald", bevestigen ouders aan Streekstad Centraal. "Dat zegt veel."

Het bericht van donderdag helpt alleen niet, reageren ouders bezorgd. "Als we nu dicht gaan, dan is dat best definitief ja", vreest ook De Reus. En dus moet de sluiting koste wat kost voorkomen worden. De MR heeft een juridisch adviseur in de hand genomen en toont zich strijdbaar. Ze hopen op sollicitanten. Maar die komen voor het sollicitatiegesprek dan wel bij Blosse terecht. "Blosse ziet het ook voor de lange termijn niet zitten", denkt De Reus. Daar wringt mogelijk de schoen. Scholenkoepel Blosse wil niet op vragen van Streekstad Centraal reageren.

De vraag is dus: wie heeft er vanaf januari 2024 tijd, zin én een onderwijsbevoegdheid? Die leerkrachten wacht in ieder geval een warm bad, de betrokkenheid in Zuidschermer is groot. En deze leerkrachten kunnen vervolgens op hun cv zetten dat ze een school hebben gered.
Pin It
Bekeken: 4234x
Reclame