Reclame

De Michaëlschool in Zuidschermer moet echt dicht, herhaalde scholenkoepel Blosse vrijdag nog maar eens. Alle bezwaren van ouders ten spijt ziet de koepel geen toekomst meer in de kleine school, die voor Zuidschermer toch van groot belang is. Maar of hier nu sprake is van 'kan niet', of toch van 'wil niet', dat blijft een twistpunt. "Dit is zo ontzettend sneu van Blosse."

Streekstad Centraal berichtte vorige maand over de dreigende sluiting en een manier om de school van de ondergang te redden: solliciteren. Want het vertrek van twee leerkrachten is de directe aanleiding van de sluiting, daarom riepen ouders op om die vacatures snel te vervullen. Tevergeefs: "Het huidige personeelstekort in Nederland en in de regio maakt het onmogelijk om het team van de Michaëlschool de komende tijd duurzaam te versterken met nieuwe collega’s", stelt Blosse. Maar er is wél gesolliciteerd, zetten ouders daar tegenover.

"Zeventien sollicitaties zijn er geweest", weet ouder Roos Smit. "Er zijn echt wel mensen met hart voor het dorp, die willen helpen. En lang niet iedereen heeft alle papieren, maar ik hoorde dat zeker twaalf sollicitanten die wél hadden. Waarom zijn die sollicitaties dan niet serieus genomen?" Ook Streekstad Centraal sprak met een sollicitant die niets terug hoorde. Een andere sollicitant wilde expliciet geen medewerking verlenen aan dit artikel. Het gevoel overheerst in elk geval dat Blosse aan een oplossing niet mee heeft willen werken. "Ze hebben die sollicitanten niet eens de school laten zien. Terwijl die locatie nou juist het pluspunt is. Het is zo'n mooie school", vertelt Smit. (tekst gaat door onder de foto)

De schoolpoort zal sluiten.


In een reactie bevestigt Blosse dat er inderdaad sollicitaties zijn ontvangen. "Veel reacties kwamen van mensen die niet bevoegd zijn om les te geven", zegt de koepel daarover. "Andere reacties kwamen van mensen die geen ervaring hadden. De sollicitanten die voor een gesprek zijn uitgenodigd, hebben ofwel alsnog afgezegd, of twijfelen omdat de school zo kwetsbaar is. In ieder geval geven de reacties tot op heden geen aanleiding om te denken dat de school na 1 januari 2024 open kan blijven." Daarmee is en blijft de deur dicht, wat Blosse betreft.

Blosse benadrukt dat de school kwetsbaar is. "De Onderwijsinspectie in februari 2023 de kwaliteit van het onderwijs op de Michaëlschool met een ‘onvoldoende’ beoordeeld", brengt de koepel in herinnering. "De Onderwijsinspectie zou pas weer in het voorjaar van 2024 langskomen, dus we weten niet hoe de inspectie erover zou oordelen." Want in het voorjaar van 2024 is er geen Michaëlschool meer. (tekst gaat door onder de foto)

De mooie locatie is het pluspunt van de school, vinden bewoners.


Ouders reageren gelaten. Toch is er van de eerdere strijdbaarheid nog wel wat over. "Dat betrokkenen melden dat zij solliciteerden, maar geen enkele reactie kregen, dat kan wel een reden zijn voor een geschil.", zegt advocaat en medezeggenschapsadviseur van de Oudergeleding van de MR, Dik Berkhout, voorzichtig. "Dat zou ook voor de inspectie reden kunnen zijn om hierop in te grijpen." Maar dan moeten ouders dat wél willen. Iets waarvoor de tijd beperkt is, ziet ook Roos Smit: "Al weet ik nog niet hoe ik mijn kinderen moet vertellen dat ze naar een andere school moeten."

Annie de Reus, die lid is van de oudergeleding van de MR van de school, herkent die gelatenheid. "We kunnen er niet veel meer aan doen, we hebben heel kort nog. Samenwerken met een andere scholenkoepel, in plaats van met Blosse... We hebben daar wel aan gedacht. Maar er is nu geen tijd meer voor." Ze reageert als ouder, benadrukt ze. "Dit verwacht je niet van een bestuur dat er toch ook vóór de kinderen is. Blosse heeft het spel slim gespeeld." Toch wil ook De Reus zeker kijken naar wat de mogelijkheden nu nog zijn. Een laatste poging om de school te redden is dus niet uitgesloten.

Maar ja, hoeveel leerlingen houd je zo nog over, werpt Smit op. "Dit is mega moeilijk. En zo sneu." De huizen in Zuidschermer worden wel minder waard zo, voegt ze toe, als het gaat om de plannen om het dorp uit te breiden met een extra straatje. "Een dorp, dat is samenwerken, er zijn voor elkaar. Dat kleinschalige", haalt Smit nog aan. Het is wat ze haar kinderen het liefst mee zou geven, maar of dat nog lukt is een tweede. "Je ziet het steeds meer weggedrukt worden." Zo staat het verdwijnen van een kleine school in Zuidschermer symbool voor iets groters. Iets waartegen het moeilijk vechten is gebleken.
Pin It
Bekeken: 1347x
Reclame