Als we de reacties van Dijk en Waarders moeten geloven, dan is er de afgelopen maanden behoorlijk wat vuurwerk doorheen gegaan. Honden die niet naar buiten durven, vernielde vuilnisbakken en inwoners die niet kunnen slapen. Je hoeft maar even door de Facebookgroepen te scrollen en je leest tal van verhalen over vuurwerkoverlast. "Het heeft gewoon niks meer met vuurwerk te maken", schrijft Facebookgebruiker Saskia van Leeuwen. Maar waarom is het zo lastig om de Dijk en Waardse vuurwerkoverlast te stoppen?

Op sociale media hebben veel inwoners geen goed woord over voor de vuurwerkvandalen. De verschillende groepen  stroomden vol met klachten. "Ik hoop niet dat mijn honden losbreken en niet meer terugkomen. Heel hartelijk bedankt voor al die superharde knallen", zegt Nancy Oudenaarde. En die reactie staat dus niet op zichzelf. We kunnen dit artikel - bijna letterlijk - vullen met reacties van bezorgde mensen. Ook de gemeente Dijk en Waard merkte een toenemende overlast. Het resultaat: handhaving en politie gingen vaker de straat op. "We reageren onder andere op meldingen die zijn gedaan in de Fixi-app. Dat zijn meldingen over geluidsoverlast, maar ook over vernielingen door vuurwerk." (Tekst gaat verder onder de foto)

vuurwerk 2 Dijk en Waard zette hard in op de aanpak van vuurwerk.


Maar volgens veel Dijk en Waarders heeft dat niet geleid tot het gewenste resultaat. Sterker nog: de afgelopen weken werden zelfs verschillende petities gestart om een vuurverkwerkbod te bewerkstelligen. Weliswaar hadden de petities weinig succes - elk niet meer dan honderd reacties - maar de boodschap was vrijwel gelijk: het woongenot wordt ernstig verstoord. Volgens inwoners schiet het beleid te kort. Zo zou het verbod op illegaal vuurwerk niet worden gehandhaafd, ontbrak het aan surveillances en werden meldingen in de Fixi-app niet opgevolgd.

We legden de vele klachten en opmerking voor aan de gemeente. Wat vindt Dijk en Waard zelf eigenlijk van de vuurwerkaanpak? Het korte antwoord: er worden wel degelijk handhavingsrondes en surveillanceacties gehouden, maar dat wordt niet altijd gezien. "Dat gebeurde vanaf oktober regelmatig, maar in december stond elke middag- en avondronde in het teken van vuurwerk. Meldingen vanuit Fixi worden dan ook meegenomen in de briefing", legt een gemeentewoordvoerder uit. "Het lastige van handhaven op het afsteken van vuurwerk is dat er sprake moet zijn van op heterdaad betrappen, voordat we mensen kunnen beboeten." Maar toch klopt ook een deel van de kritiek op de Fixi-app: "Het is niet zo dat we afrijden op elke afzonderlijke melding, dat is simpelweg niet te doen. Deze meldingen helpen ons om locaties in beeld te krijgen waar we vervolgens ook weer surveilleren." (Tekst gaat verder onder de foto)

Herkenbare elektrische auto's voor de handhavers van Heerhugowaard Niet alle overlastmeldingen in de Fixi-app werden nagelopen. (Beeld: Gemeente Heerhugowaard)


In tal van gemeenten werd de afgelopen jaren een algeheel vuurwerkverbod ingesteld. Neem bijvoorbeeld Apeldoorn waar vuurwerk afsteken uit de boze is en dichter bij huis Amsterdam en Haarlem. Ook het Dijk en Waardse gemeentebestuur overwoog een vuurwerkverbod, maar dat kwam er uiteindelijk toch niet. Wel werd een onderzoek voorgesteld. Peilen wat voor- én tegenstanders vinden van het vuurwerk. Want zo benadrukte burgemeester Maarten Poorter tijdens een politieke avond: "Niet alleen de voorstanders van een verbod, maar ook tegenstanders moeten gehoord worden. We nemen de resultaten heel serieus, maar het is geen referendum. Het is een onderzoeksmethode." (Tekst gaat verder onder de foto)

Burgemeester Maarten Poorter wil vooral weten wat inwoners vinden van het vuurwerk. (Beeld: NH Media)


We vroegen het gemeentebestuur niet alleen naar een reactie op de afgelopen periode, maar ook om een evaluatie. Eerder werd namelijk gesteld dat een vuurwerkverbod niet op zijn plaats was, omdat weinig ervaring was opgedaan met de situatie na corona. Hoe kijkt het bestuur op dit moment naar een mogelijk vuurwerkverbod? "In het tweejaarlijks onderzoek naar de veiligheidsbeleving in Dijk en Waard zijn ook vragen opgenomen met betrekking tot vuurwerk. Mede met resultaten van dat onderzoek zullen we kijken welke maatregelen er nodig zijn om het vuurwerkoverlast terug te dringen", zegt het college van burgemeester en wethouders.

Een vuurwerkverbod in Dijk en Waard lijkt daarmee niet uit de lucht, maar tegelijk ook geen maatregel die binnenkort wordt ingevoerd.
Pin It
Bekeken: 598x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/