Ze zien het al helemaal voor zich. Een familiehuis voor veteranen, het thuisfront en andere mensen met een risicoberoep. Dat is de grote droom van Heerhugowaarders Melvin en Danyella van Geffen en Pancrasser Sijmen Schouten. Vorig jaar hebben ze onder de vlag van Stichting Thuis een familiedag georganiseerd in Cool. Ook in 2024 gaat de stichting zo'n dag organiseren, maar het liefst openen ze daarnaast een thuisbasis voor veteranen en hun families. "Als je niet kunt vertellen wat er werkelijk is gebeurd, dan blijft het broeien en kom je geen stap verder", vertelt Danyella.
Ze kan het weten. Als voorzitter van Stichting Thuis hoort ze regelmatig verhalen van veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). "En mijn man Melvin heeft zelf ook lang gevochten tegen PTSS", vertelt ze aan onze verslaggever. Na uitzendingen in Kosovo en Irak stortte Melvin volledig in. Het ging niet meer. "Hij heeft het echt heel zwaar gehad. Zo zwaar dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. De afscheidsbrief lag letterlijk al klaar." Als ze die tijd moet samenvatten in een woord, dan is dat onbegrip. Onbegrip van Melvins werkgever, maar ook de omgeving. "En ik snap het ook wel. Nooit heb ik het hele verhaal durven te vertellen uit angst voor wat er dan zou gebeuren. Gelukkig kreeg ik wel begrip van mijn schoonvader. Als marineman leerde hij mij wat ik moest doen als Melvin een herbeleving had: zorgen dat de kinderen veilig zijn en de deuren op slot doen."
"Je mag best weten, ik heb in die jaren geprobeerd om iets positiefs te maken van de situatie. Elkaar blijven zien, zien wie achter het masker van die zware PTSS zat. Dat vond ik belangrijk." Melvin neemt na een aantal jaar een drastisch besluit en laat zich opnemen in een kliniek. "Dat heeft hem weer geheeld. In 2018 was hij uitbehandeld en kregen we een groot cadeau. We hadden ineens weer een man en papa die rustig was." Danyella is in die periode naar eigen zeggen 'helemaal klaar' met alles wat ook maar te maken heeft met defensie en veteranen. Of toch niet: "Ik bleef namelijk wel mensen helpen en toen van het ene op het andere moment kwam ik in contact met de burgemeester." Een koffieafspraak met Maarten Poorter volgde. En langzaamaan groeide het team en ontstond het idee voor de stichting én een familiedag. Op zaterdag 2 september was de grote dag: 154 mensen ontmoetten elkaar tijdens de eerste familiedag in Cool. "Veteranen, hun partners, kinderen, maar ook mensen met andere risicoberoepen liepen daar. Het was zo mooi." En dat smaakt naar meer. Voor dit jaar heeft Stichting Thuis grote plannen met een tweede familiedag - op zaterdag 7 september in Cool - en wellicht een eigen plek voor de veteranen, het thuisfront en andere mensen met een risicoberoep.
Zo'n zeven jaar geleden was de Heerhugowaardse overigens al betrokken bij een veteranenhuis. Onder grote belangstelling werd het Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) geopend door toenmalig burgemeester Han ter Heegde. Al na een aantal maanden ontstonden scheurtjes in de relatie van voorzitter Maurice Bettink met de toenmalige gemeente Heerhugowaard. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Bettink - die inmiddels in het buitenland woont - wil in gesprek met Streekstad Centraal niet praten over de incidenten in die periode. Ook Danyella van Geffen kijkt liever naar de toekomst. "Ik wil niet ingaan op die situatie. Het heeft te maken met normen en waarden. Toen wij bepaalde dingen hoorden zijn we gestopt. We staan voor de veteranen, het thuisfront en andere risicoberoepen."
Stichting Thuis organiseert volgende week een bijeenkomst voor raadsleden. Om wat meer informatie te geven over de stichting, maar ook om te vertellen over het begrip veteraan. "Het klinkt misschien gek, maar veel mensen weten dat niet. Het is vaak toch een onbekend verhaal. Dat willen we wegnemen bij de mensen en vervolgens begrip krijgen voor deze doelgroep. Ze staan er als het moeilijk is en dat is zeker niet vanzelfsprekend. Het zou fantastisch zijn als de raad meepraat en meedenkt. Want we willen en kunnen dit als stichting niet alleen doen."
Heb jij hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113.nl. Bellen kan ook, op 113 (betaald) of 0900-0113 (gratis).