Als een woning die eigendom is van een woningcorporatie vrijkomt, gebeurt het regelmatig dat de woning wordt toegewezen aan een statushouder. Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Zij krijgen op de woningmarkt voorrang.

Uit cijfers blijkt dat in de regio Alkmaar 8 procent van de corporatiewoningen naar statushouders is gegaan. Daarmee is de Streekstadregio landelijk koploper, samen met de regio Midden-Limburg. Dat en meer blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat hiervoor gebruikmaakte van cijfers uit 2021.

Statushouders komen vaak vanuit een opvangsituatie de huizenmarkt op. Ze laten dus niet vaak een lege woning achter, becijfert het CBS nog. De helft van de statushouders die een woning betrokken waren afkomstig van een COA-opvanglocatie.

De statushouders die een woning kregen zijn vaak gezinnen met kinderen, blijkt uit het onderzoek. Andere huishoudens die een corporatiewoning betrokken waren dan juist weer vaak kinderloos. De wachtlijsten voor corporatiewoningen zijn de voorbije jaren fors toegenomen, ook in de regio Alkmaar. Op de site van SVNK is na te gaan hoe lang huurders ingeschreven hebben gestaan voor een woning in één van de gemeenten in de regio.
Pin It
Bekeken: 1288x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/