Over twee jaar moet de sloop en demontage van gebouwen in Noord-Holland Noord volledig circulair zijn. Oftewel: alles moet herbruikbaar worden. Dat hebben 37 partijen afgesproken op initiatief van de provincie en Circulair Westfriesland. De 'Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen NHN' is ondertekend door tien gemeenten (niet Alkmaar en Castricum), bedrijven in de sector, de branchevereniging in de sloop, Inholland en wooncorporaties.

"Om de regionale samenwerking in het circulair bouwen en slopen te bevorderen zijn we met Circulair Westfriesland een traject gestart", vertelt gedeputeerde Esther Rommel. "Samen met ketenpartners (...) hebben we onderzocht hoe materialen uit gebouwen veilig gesteld kunnen worden voor toekomstig hergebruik door het opstellen van 'oogstvoorschriften'. De samenwerking met deze partijen is vastgelegd in de deal waarbij alle partijen hebben toegezegd om in 2024 in ten minste 50 procent van alle gebouwen die gesloopt worden deze circulaire oogstvoorschriften toe te passen en binnen twee jaar volledig circulair te slopen."

De Nederlandse overheden werken toe naar een volledig circulaire economie in 2050. De bouwsector verbruikt de helft van alle grondstoffen en er wordt nog niet veel aan hergebruik gedaan. In de bouw en sloop is dus nog veel winst te boeken. Met de Circulaire Deal is afgesproken dat het oogsten van herbruikbare materialen de standaard wordt. Ook bevat het document afspraken over het stimuleren van ketensamenwerking tussen partijen en het ontwikkelen en delen van kennis.

"De eerste pilots in de regio zijn al van start gegaan", vult de Hoornse wethouder Arthur Helling aan. "Ons gemeentehuis is voor de renovatie kon beginnen zo circulair mogelijk gedemonteerd. Nu we met elkaar een gezamenlijk startmoment hebben, wordt het alleen maar leuker. We kunnen daarmee de versnelling inzetten om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen."

Onder de deelnemende gemeenten bevinden zich Dijk en Waard, Bergen en Heiloo, maar Alkmaar en Castricum zitten er niet bij. De woningcorporaties Woonwaard en Kennemer Wonen doen wel mee. Onder de aangesloten sloopbedrijven bevinden zich GP Groot, CA de Groot en Boy Limmen. Verder doen Inholland en de branchevereniging van sloopbedrijven VERAS mee. (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 1182x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/