Een grote puinhoop bij binnenkomst. Geld weg, flessen weg, fooi weg. Het is voor iedere horeca-ondernemer een nachtmerrie - en voor steeds meer ondernemers in de regio de harde realiteit. Het heeft er alle schijn van dat een boevenbende het voorzien heeft op de plaatselijke horeca. "Hoe ze dat wisten? Het kan geen toeval zijn."

Rust Wat in Sint Pancras. Duingroet in Groet. Dansen bij Franssen in Sint-Maartensvlotbrug. En in dezelfde nacht: Kolenist in Zuid-Scharwoude. "Ze hebben ook bij Marktzicht gestaan", laat Martijn van der Nat van De Kolenist weten aan Streekstad Centraal. "We gaan de camerabeelden uitlezen. Eerst maar even kijken wat erop staat." De politie is op de hoogte, zeg Van der Nat, maar de forensische opsporing is nog niet geweest. Toch opmerkelijk. Ook voor hem is de schade groot.

Streekstad Centraal sprak met verschillende ondernemers uit de regio. Ieder verhaal is anders, maar elementen keren terug. "Ze kwamen binnen met een koevoet", over het begin van de inbraak. "Ze namen flessen drank mee", over de spreekwoordelijke dorst van de inbrekers. Ook sigaretten en blikjes frisdrank bleken onweerstaanbaar voor het dievengilde. "Ze pikten de fooienpot" - en dupeerden daarmee niet alleen de ondernemer, maar ook zijn personeel. Want juist in deze tijd van het jaar kan zo'n potje vele honderden euro's bedragen.

Ook het welbekende café Rust Wat in Sint Pancras werd slachtoffer van de bende. (foto: café Rust Wat)


Voor de politie blijkt de bende niet voor één gat te vangen. "Het gaat om verschillende politieregio's", laat de woordvoerder weten. Dat maakt het lastig. Niet in alle zaken is ook de forensische opsporing ingeschakeld. Waarom - dat kan de woordvoerder op dit moment nog niet zeggen. De politie heeft al langer te maken met personeelsgebrek, maar in dit geval kunnen er ook andere afwegingen zijn.

De verslagenheid is hoe dan ook groot. Maar ook de strijdbaarheid. Jeroen Franssen van 'Dansen bij Franssen' uit Sint-Maartensvlotbrug aarzelt daarom niet ook de camerabeelden te delen. "Het feest kan beginnen", stelt hij met gevoel voor ironie vast. Wie de daders herkent mag het hem laten weten, de ondernemende dieven zijn wat Franssen betreft duidelijk nog niet jarig.

"Bij ons was het op Eerste Kerstdag", krijgen we in Sint Pancras te horen. Ook café Rust Wat bleek één van de gedupeerden. "Ze kwamen binnen door een raampje. Maar de politie kon niks vinden." Flessen drank maakten de boeven niet buit. "Ze hebben sigaretten meegenomen, maar dat telt ook op." Ook hier, dat onbestemde gevoel. Bijna nooit is Rust Wat dicht. Bijna nooit is de bovenbuurman niet thuis. "Ze moeten het geweten hebben..." (foto bovenaan: Jeroen Franssen)
Pin It
Bekeken: 2728x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/