Wie een bouwkavel in Dijk en Waard wil kopen en een crimineel verleden heeft, kan zomaar van een koude kermis thuiskomen. De gemeente gaat de komende tijd vaker gebruikmaken van antimisdaadwet Bibob. Met de wet onder de arm worden mensen gescreend en kan de gemeente harder optreden tegen criminele vastgoedtransacties en aanbestedingen. Waarom de gemeente dat gaat doen? "Omdat de samenleving zich ontwikkelt en nieuwe uitdagingen zich aandienen", legt burgemeester Maarten Poorter uit.
Wie onze nieuwssite volgt, weet: misdaad beperkt zich zeker niet tot de grote steden. 'Heerhugowaard opgeschrikt door gewelddadige woningoverval', 'Duizenden euro's aan verf gestolen bij Castricums bedrijf' en 'Drugsafval gevonden in recreatiegebied Geestmerambacht'. Het is zomaar een boeketje aan recente nieuwskoppen. Nee, ook kleinere en middelgrote gemeenten hebben te maken met verschillende vormen van criminaliteit. Neem bijvoorbeeld de grote drugsvangst vorige maand op de Einsteinstraat in Zandhorst I. Of beter gezegd: de drugsvangsten.
Binnen een week was het twee keer raak op het Heerhugowaardse bedrijventerrein. De eerste keer ging het om grondstoffen voor synthetische drugs en materialen die gebruikt worden bij het maakproces. Een week later werden even verderop henneptoppen, maar ook zo'n 250 kilo aan ketamine, gevonden. "Uiteindelijk is het in ieders belang om ondermijning de kiem te smoren", vertelde burgemeester Poorter in een reactie op de twee vondsten. "Het mag duidelijk zijn dat we criminele activiteiten serieus aanpakken." (Tekst gaat verder onder de foto)
En dat wil de gemeente dus onder meer doen door vaker met de Wet Bibob te gaan zwaaien. Lange tijd was het voor Nederlandse gemeenten min of meer gebruikelijk om het Bibob-onderzoek toe te passen in branches met een hoger risico op criminele activiteiten. Denk daarbij aan vergunningaanvragen vanuit bijvoorbeeld een vechtsportvereniging of coffeeshop. Vanaf 1 januari gaat de gemeente ook een Bibob-toets doen bij aanbestedingen, subsidies en bouwvergunningen.
Niet alleen kan Dijk en Waard een aanvraag weigeren, maar ook een al afgegeven vergunning intrekken. "We willen voorkomen dat met verstrekte vergunningen, subsidies en overheidsopdrachten ondermijnende criminaliteit wordt gefaciliteerd."