De politie en handhavers in gemeente Dijk en Waard houden in aanloop naar de jaarwisseling 'vuurwerkdiensten'. Een cameraploeg van De Telegraaf ging een avondje mee met handhavers Anniek en Ruud en kwam erachter dat het nog niet zo eenvoudig is om overtreders in de kraag te vatten. ze al gevlogen als de handhavers aankomen op de plek waar werd geknald.
"Er zijn echt wel tientallen meldingen per dag. Dat is van klein vuurwerk tot grote shells en dat soort zaken", vertelt Ruud. Anniek vult aan: "We hebben wel bepaalde hotspots waar het meeste gebeurt." Het duo stopt bij een vuilcontainer die is opgeblazen. Stille getuigen zijn de overblijfselen van vuurwerk. "Ze weten niet hoeveel schade ze voor de gemeente aanrichten. Zo'n prullenbak kost zomaar 4.000 euro", aldus Ruud.
Dan horen ze vuurwerk even verderop in Heerhugowaard. Bij aankomst blijken ze te laat. "Niks. Je moet echt mazzel hebben dat je het daadwerkelijk ziet afsteken, waardoor je ook een heterdaadje hebt", zegt Ruud. Op heterdaad betrappen is belangrijk om iemand ook echt te kunnen bekeuren. Even later zijn ze er op tijd bij. Maar tevergeefs. Anniek: "Die jongens waren op de fiets en wij waren met de auto en er zat een paaltje in de weg, dus we konden niet meer door". Ruud voegt toe: "Dan zijn ze gevlogen en wij hebben het nakijken."
In Noord-Scharwoude gaat een batterij knallers de lucht in. Anniek en Ruud komen aan als deze 'cake' nog af gaat, maar ze vangen weer bot. "Geen mensen er omheen. Buurtbewoners kwamen naar buiten en die hadden een beetje het vermoeden waar het [vuurwerk] vandaan kwam." Samen met twee politieagenten te fiets bellen ze aan bij het huis van de vermoedelijke dader. De man ontkent vuurwerk te hebben. "Je kan mijn hele huis doorzoeken, ik heb geen vuurwerk." Er wordt niks gevonden en dus kan de politie niet optreden.
Het lijkt erop dat Anniek en Ruud die avond en nacht geen 'heterdaadjes' hadden. In ieder geval niet in bijzijn van De Telegraaf, want die eindigt de video zonder een succesvolle inzet.