Politie Alkmaar-Duinstreek heeft de afgelopen dagen samen met handhavers van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Castricum extra toezicht gehouden om vuurwerkoverlast te beperken. Tijdens de surveillance zijn tientallen mensen betrapt op het illegaal afsteken van vuurwerk en/of het bij zich hebben van illegaal vuurwerk. Volwassenen kregen een bekeuring, jeugdigen een verwijzing naar Bureau Halt.
Al eventjes zijn er knallen te horen. Soms in de verte, soms hard en dichtbij. Soms één knal, soms is er urenlang overlast. Zoals in de nacht van vrijdag op zaterdag in de omgeving van het Arkplein in Alkmaar. "Wonderlijk dat dit zo lang kan terwijl het strafbaar is, mensen uit hun slaap houdt en huisdieren angstig maakt". Hij vroeg ons om ruchtbaarheid aan de overlast te geven. "Aandacht via jullie medium werkt wellicht preventief. De gestoorde dader of daders kunnen dan altijd nog een afspraak maken met de ggz crisisdienst."
Bureau Halt. komt in actie wanneer een jongere iets gedaan heeft dat tegen de wet is. Dat kan van alles zijn, zoals overlast veroorzaken, een verkeersovertreding, vernieling, diefstal, drugsgebruik, openbare dronkenschap, mishandeling, bedreiging. Wie net even te vaak spijbelt belandt ook bij Halt.
'Halt.' staat voor 'Het alternatief. Het bureau probeert ervoor te zorgen dat de jongere niet opnieuw fout in gaat, en dat hij of zij het goed maakt met het eventuele slachtoffer en de maatschappij. Tijdens een Halt-traject wordt middels gesprekken en leeropdrachten bewustwording gecreëerd over de fout(en) en de gevolgen, en over verantwoording nemen. Soms moet schade worden vergoed of een taakstraf worden uitgevoerd. Ouders worden betrokken bij het traject.