Burgemeester Lars Voskuil zag het water letterlijk tot aan de randen van zijn gemeente komen. Maar er niet overheen. Het hoogwater van donderdagnacht en de stuwing die storm Pia veroorzaakte zorgden vooral in Egmond aan Zee voor spannende momenten. "Die zandwal, die was nodig", blikt de burgemeester terug.
Voskuil is trots op wat er in de stormnacht is bereikt. Hij roemt grondverzetbedrijf Gul: "Zij hebben zo veel ervaring. In een mum van tijd hebben ze die zandwal opgebouwd. We moeten dit met z'n allen doen." En dat deden ze. Ook de medewerkers van de gemeente stonden paraat om te voorkomen dat het hoge, wilde zeewater het dorp in zou stromen. Iets waar echt voor werd gevreesd.
"Donderdagmiddag kwam het bericht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier", brengt Voskuil in herinnering. "Zij zijn verantwoordelijk voor de kustverdediging, voor de duinen. Zij zagen dat de storm echt vanuit het westen kwam en al het water naar de kust stuwde. Het kon zeven meter hoog komen." (tekst gaat door onder de foto)
En daarmee zou het zoute water via de strandopgang zo het kustdorp in kunnen stromen. "Kelders, de Voorstraat..." Voskuil wist wat dit kon betekenen en besloot samen met zijn team om meteen in te grijpen: een extra laagje duinen moest er komen, de zandwal die het dorp redde.
Maar het werk zit er nog niet op, moet de burgemeester vaststellen. "Het volgende hoogwater komt er alweer aan. Ik heb opdracht gegeven een nieuwe zandwal op te werpen. Het wordt op het moment zelf beoordeeld of dat ook echt nodig is en dan kan Gul dat heel snel, die zijn daar heel bedreven in."
Het vertrouwen is groot. Ondanks een onrustige en vooral korte nacht is de burgemeester opmerkelijk positief, enthousiast: "Dit is goed gegaan, dit is geslaagd", zegt hij. (tekst gaat door onder de foto)
De schade aan het strand is niettemin ontzettend, overal in de gemeente. Eigenlijk is er van een strand niet echt sprake meer. Het zeewater knaagt aan de duinrand, waar hoge kliffen zijn ontstaan. "Ik snap de verleiding om daar naar te komen kijken, ik wil het zelf ook wel zien. Maar ik ga dat dus níét doen."
Want de kliffen zijn erg gevaarlijk, benadrukt burgemeester Voskuil meerdere keren in het gesprek met Streekstad Centraal. "Zeker als het indroogt kan het gaan schuiven", legt hij uit. "Dan kunnen mensen bedolven raken. Dat wil je niet meemaken. Blijf weg!"
Er is al werk genoeg. Het strand moet snel worden hersteld, de schade aan de paviljoens en de opgangen moet worden geïnventariseerd. "Daar zijn we nu mee bezig. Het lijkt mee te vallen. Maar dat zeg ik nu", drukt de burgemeester zich voorzichtig uit. Op de stranden wordt rondgereden met veel 'zwaar materieel' om snel iets aan de ontstane situatie te kunnen doen.
Verder worden er borden geplaatst om mensen van het gevaarlijke strand weg te houden. "Kom gerust wandelen met kerst, maar dan in de duinen en in het bos. We hebben misschien wel het mooiste strand van Nederland, maar het kan nu echt even niet." (tekst gaat door onder de foto)
Burgemeester Voskuil blikt in het gesprek ook vooruit. "We moeten er rekening mee houden dat dit vaker gaat gebeuren", vreest hij. De opgang bij Egmond aan Zee zal dan een gevoelig punt blijven. Die opgang is laag, ook om de reddingboten er snel overheen te kunnen laten gaan. Dat zal dus waarschijnlijk zo blijven.
"Gelukkig hebben we in het dorp, in onze gemeente, veel capabele mensen die dit aankunnen. We hebben dit echt met z'n allen gedaan", herhaalt burgemeester Voskuil nog maar eens. Nuchter: "Ik was er graag toe bereid geweest hoor, om het in mijn eentje te doen. Maar zo'n shovel van Gul is efficiënter dan ik met mijn schepje." (foto bovenaan: Inter Visual Studio)