Reclame

In Oudorp, op Overstad, op de plek van het karakteristieke PEN-dorp: er zijn heel wat plekken in Alkmaar waar binnenkort gebouwd gaat worden. Er komen veel nieuwe woningen bij en daarmee komt er ook ruimte voor nieuwe inwoners. Alkmaar groeit. Maar al die oude en nieuwe inwoners worden wel gehuisvest in nieuwbouw die rekening houdt met de rijke historie van de kaasstad: "Dat willen we meer zichtbaar maken."

Woensdag gingen journalisten, projectontwikkelaars, wethouders en medewerkers van de gemeente samen op pad om poolshoogte te nemen bij verschillende bouwprojecten in Alkmaar. "Hier moet je nog rechtdoor", krijgt de buschauffeur te horen. In een stad waar veel gebouwd wordt is het soms ook echt even navigeren. En gebouwd wordt er, benadrukt wethouder Christian Schouten graag.

"In totaal spreken we over 2.365 nieuwe woningen waar we mee bezig zijn", zegt wethouder Schouten. "Als je uitgaat van twee tot drie bewoners per huis, dan zijn dat toch al gauw zo'n 7.000 nieuwe Alkmaarders." Een behoorlijke groei, die de komende jaren nog verder zal gaan ook, is de verwachting. "Allemaal heel mooie projecten", vindt de wethouder. "We komen nu zo bij het PEN-dorp." (tekst gaat door onder de foto)

Het gezelschap in het PEN-dorp. (foto: Streekstad Centraal)


Dat PEN-dorp is een bijzonder stukje Alkmaar, met hellende rode daken, bijzondere betonnen structuren die wel aan vakwerk doen denken, en een indrukwekkende binnentuin met water en groen. Het is een schepping van de beroemde architect Abe Bonnema, een stuk bouwkundig erfgoed dat het waard is om te bewaren. Toch verdwijnt het, het complex is in slechte staat; de nieuwbouw zal niettemin de erfenis van Bonnema bewaren.

"Eigenlijk hartstikke mooi dat we in een nieuwe ontwikkelingen toch de stedenbouwkundige waarden bewaren", zegt wethouder Schouten daarover. "We willen dat mensen hier ook wíllen wonen. Niet de spreekwoordelijke blokkendozen, je gaat zien dat we die stad maken waar we met z'n allen willen wonen." Met het nieuwe PEN-dorp, goed voor 550 woningen, wil de wethouder 'doorpakken'. "Wat mij betreft sta ik hier volgend jaar weer voor de eerste paal", houdt hij de ontwikkelaars voor.

In het PEN-dorp bekrachtigt wethouder Schouten de samenwerking. (foto: Streekstad Centraal)


De rondleiding langs bouwplaatsen gaat verder, de bus pikt in Overstad wethouder Jasper Nieuwenhuizen op, die staat te wachten bij 'Overstaete'. Een goed voorbeeld van een project waarbij ook rekening is gehouden met buurtbewoners, die een eerder ontwerp te hoog vonden. Wethouder Nieuwenhuizen legt uit dat een goede inpassing van de nieuwbouw sowieso de aandacht heeft van de gemeente. "We bouwen een nieuwe stad, naar wel met historische context." Met hoogbouw dus, dat wel. "Maar waar laat je hoogte landen?" werpt de wethouder op. "Dat maakt het ook spannend, de afwisseling van oud en nieuw."

Die afwisseling moet ook ontstaan op industrieterrein Oudorp. Dat is nu niet direct een plek waar de Alkmaarder historie zal zoeken - de 'blokkendozen' waar wethouder Schouten voor waarschuwde zijn hier op dit moment nog de realiteit. "Maar er zijn hier heel oude structuren", weet zijn collega Jasper Nieuwenhuizen. Hier loopt nog een stuk van de Westfriese Omringdijk. "Maar daar zie je nu niks van. Dat willen we terugbrengen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een fietspad over de dijk." (tekst gaat door onder de afbeelding)

Het nieuwe Oudorp moet groen worden. (beeld: aangeleverd)


Op die manier zorgt al die nieuwbouw er dus tegelijk voor dat er wat meer Alkmaarse historie zichtbaar wordt. Want wie voor Alkmaar kiest, die kiest ook voor dat historische stadsgezicht en de oude verbindingen met de omgeving: dijkjes, waterlopen. "We willen zichtlijnen creëren. Het water meer terugbrengen." Daarin past ook de ontwikkeling van het KanaalPark, dat van het kanaal echt het blauwe midden van Alkmaar moet maken.

Werken met wat er al is, dat koesteren. Het gaat verder dan oog voor de geschiedenis alléén, haalt wethouder Nieuwenhuizen nog aan. Al die woningen verwarmen bijvoorbeeld, dat is best een opgave. "We kunnen gebruikmaken van het aanwezige warmtenet, dat is echt een voorsprong op andere steden die dat niet hebben." De Alkmaarse aanpak vindt navolging in de rest van het land, ziet de wethouder. Dan gaat het ook om het overleg met de markt, samenwerken. "Elke keer is de opgave net even anders en vraagt die om nieuwe oplossingen." Oplossingen die worden gevonden tussen oud én nieuw.
Pin It
Bekeken: 2062x
Reclame