Marianne van Gils heeft vrijdagmiddag de Muzepenning van gemeente Bergen gekregen in Museum Kranenburgh. Burgemeester Lars Voskuil had de eer de penning te overhandigen en hij had daarbij lovende woorden voor de kunsthistoricus: "Iemand die zich zo lang en met zoveel visie heeft ingezet voor de kunst en kunstenaars in Bergen en in het bijzonder Museum Kranenburgh verdient deze onderscheiding."

Marianne van Gils (Den Helder, 1959) was meer dan 10 jaar conservator moderne en hedendaagse kunst en hoofd collectie bij Museum Kranenburgh, tot najaar 2022. Vanaf 1993 was zij al werkzaam in Bergen, onder meer als directeur Kunstuitleen voor de Stichting Beeldende Kunst en als curator en directeur van het KunstenaarsCentrumBergen - tot haar start bij Museum Kranenburgh in 2013. Daarnaast droeg Van Gils bij aan tal van kunstpublicaties en vervulde zij meerdere adviesfuncties. Ze was vanaf 2003 onder meer bestuurslid en organisator van Kunst & Koningsduin, het tweejaarlijks kunstevenement in de duinen bij Bakkum en Egmond, en tussen 2006 en 2016 curator voor de Noord-Holland Biënnale (NHBNL), een tweejaarlijkse manifestatie voor de kunst- en gebiedsontwikkeling in de provincie.

Marianne van Gils was vanaf het begin nauw betrokken bij de planvorming voor het huidige Kranenburgh en maakte zich hard voor een volwaardig en professioneel geleid museum. In 2013 was ze verantwoordelijk voor de grote openingstentoonstelling Wonder. Hierop volgden succesvolle exposities van haar hand als Lucebert - Thuis in Bergen, Vlaamse Expressionisten en Waar de zee licht is. In opdracht van de gemeente inventariseerde en beoordeelde Van Gils vakkundig de meer dan 1.600 kunstwerken uit de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR) die deel uitmaakten van de gemeentelijke collectie, een omvangrijk project dat zij in 2020 afrondde met de afstoting van een groot aantal werken. In 2021 voltooide zij Kranenburghs Collectieplan 2021-2025, dat richting geeft aan de manier waarop het museum zijn collectie vormt, onderhoudt en presenteert.

De Muzepenning is een onderscheiding die in de jaren '50 werd ingesteld om mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor kunst en cultuur in de gemeente Bergen, te eren. De overhandiging aan Marianne van Gils is de bekroning van al het werk dat zij de afgelopen 30 jaar in haar artistieke en organisatorische rollen verzette. (foto: gemeente Bergen)
Pin It
Bekeken: 465x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/