CDA-fractievoorzitter Simon Ruiter stapt uit de Alkmaarse gemeenteraad. Volgende week donderdag nemen hij en de raad formeel afscheid van elkaar. Die avond wordt meteen ook commissielid Gerard Kuyper geïnstalleerd om de CDA-zetel te vullen die hij verlaat. Het fractievoorzitterschap wordt overgenomen door Frits Jonk. Ruiter stapt uit de Alkmaarse raad omdat hij het veel te druk heeft gekregen. "Ik vind het wel jammer maar ja, ik heb tien jaar in de raad gezeten. Ik heb een mooie tijd gehad."

Simon Ruiter is een hele bezige bij. Hij runt een melkveebedrijf in Grootschermer en werkt bij het Hoogheemraadschap. Daar zat hij in het algemeen bestuur, maar sinds het voorjaar is hij dagelijks bestuurslid en die functie is wel even wat pittiger. "Zeg maar een wethouder zoals bij de gemeente". En dit jaar kreeg ook ineens drukker in de Alkmaarse politiek. Toen CDA-fractievoorzitter Gosse Postma wat gas terugnam sprong Ruiter bij, maar in juli stopte die er plots helemaal mee. Tja, en hij wilde liever niet, maar het was niet meer dan logisch dat hij de opvolger van Postma werd.

"De combinatie is best lastig". Best een understatement bij alles wat Simon Ruiter doet. "En tegenwoordig wordt bij een combinatie van functies geadviseerd om dat niet te doen. Met het integriteitsonderzoek worden alle functies naast elkaar gelegd en er was bij mij geen bezwaar, maar wel werd gezegd dat het 'misschien verstandig is om te stoppen'." (tekst gaat verder onder de foto)

VVD stelt college vragen over radicalisering op Alkmaarse basisscholen De politieke arena die Simon Ruiter verlaat


"Eigenlijk hadden we de afspraak al een beetje in het voorjaar gemaakt. Maar toen stopte Gosse er plotseling mee. Ik ga dan niet de fractie in de steken laten. Kan ik niet maken", zegt de nog-heel-even fractievoorzitter. "Ik vind het wel jammer. Ik heb toch wel een specifieke achterban, een kern in de Schermer en De Rijp met natuurlijk de agrarische sector. Verder is er niemand in de raad die daar verstand van heeft. Ja okay, Frits Jonk, die werkt bij Floor Bloemen. Het had zijn voordelen, er werd in het algemeen goed naar me geluisterd in de raad."

Maar zijn functie van bestuurslid past beter bij Ruiter. Hij staat liever zelf aan het roer, en al dat gepraat in soms hele lange vergaderingen... "Je kan bijna de speeches van de anderen schrijven", zegt hij lachend. "Ja ik was ook wel voorspelbaar, maar meestal ook kort van stof. Ach, soms was het mooi om mee te doen. Ik heb een mooie tijd gehad op mooie historische locatie. En we werden altijd prima ondersteund." Ruiter prijst niet alleen de ambtelijke achterban maar ook de wethouders waar hij mee heeft gewerkt. (tekst gaat verder onder de foto)

Het HHNK-gebouw in Heerhugowaard waar Ruiter nu regelmatig is te vinden (foto: HHNK)


Niet alleen besturen, ook het waterschap past beter bij Ruiter. Hij praat geanimeerd over de instantie en zijn werk. Sterk ingekort: "Het is dichterbij, en heel praktisch gericht. We hebben net een hele intensieve week gehad. Ik doe de financiën. Het is een extra nat najaar en de bemaling kostte 1 miljoen, alleen al aan extra energie. Dan is er nog extra onderhoud en de evaluatie, misschien moeten we het watersysteem aanpassen of wat dan ook. Het kost geld maar het is uit te leggen. Ja, je kan het zien! Bij gemeenten is het veel minder duidelijk, bijvoorbeeld met de sociale kosten."

Nog een kleine week en dan kan Simon Ruiter zich goed focussen op zichtbare uitdagingen en oplossingen voor de grond en het water om ons heen.
Pin It
Bekeken: 1070x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/