Simon Ruiter is melkveehouder in Grootschermer, dagelijks bestuurder bij het Hoogheemraadschap én de kersverse fractievoorzitter van CDA Alkmaar. Veel functies, veel petten. Alkmaar Centraal sprak met Ruiter om hem met zijn nieuwe functie te kunnen feliciteren, maar trof vooral nuchterheid. "Dit is maar tijdelijk."

De CDA-fractie in Alkmaar likt de wonden na het plotselinge vertrek van Gosse Postma. Dat Postma het CDA de rug toekeerde kwam hard binnen, legt Ruiter uit. "We hebben dat nog niet op een rijtje", schetst hij de ontreddering binnen de fractie. "Het is op het ogenblik een beetje zoeken." Dat Ruiter als vice-fractievoorzitter de taken van Postma zou overnemen sprak dan weer redelijk vanzelf. Bovendien was het al eerder zo dat Ruiter en Frits Jonk samen de fractie draaiende hielden, toen Postma door gezondheidsproblemen niet aan het werk kon. "We hebben daarnaast goede fractieondersteuners", benadrukt Ruiter.

Frits Jonk en Simon Ruiter zijn nu samen de Alkmaarse CDA-fractie (foto: CDA Alkmaar)


Postma vertrok vooral omdat hij zich niet kon vinden in de landelijke koers van het CDA. De partij zou onder meer de boeren laten vallen. Ruiter is zélf boer en eerder ook al wel kritisch geweest op het landelijke beleid. "Maar ik vind het vreemd dat Gosse de landelijke politiek als uitgangspunt neemt", overweegt Ruiter. "Het is toch vooral lokaal wat we doen." Het vertrek van Postma is niet goed gelopen, vindt Ruiter. "Hij heeft ons pas als laatste ingelicht. Kijk, het is een heel fijne vent, ik wil hem niets verwijten, dat is ook niet aan mij. Maar als 'ie een echte vent geweest, dan had hij dit eerst met ons besproken." Dat er geen goed gesprek is geweest, dat mist Ruiter.

Nu Ruiter fractievoorzitter wordt, toch wat meer in de schijnwerpers, zou dat kunnen conflicteren met zijn andere functie bij het waterschap en natuurlijk met zijn dagelijkse werkzaamheden als boer. Maar van belangenverstrengeling kan volgens Ruiter geen sprake zijn. "Nee, dat is dikke flauwekul. Of je nou winkelier, boer bent of werkzaam in de zorg, er zijn altijd momenten dat er onderwerpen voorbij kunnen komen in de raad... Dan zou niemand meer in de gemeenteraad kunnen zitten", relativeert Simon Ruiter tegen Alkmaar Centraal. "Je hebt juist mensen nodig die actief zijn en daar met verstand van zaken over kunnen praten."

Ruiter blikt in het gesprek terug op een roerige periode in de Alkmaarse CDA-fractie. Het overlijden van Iris Zeijlemaker was een grote klap voor de partij. "Dat was een rouwproces. Maar ook dit is een rouwproces", zegt Ruiter in verwijzing naar het vertrek van Postma. En dan is hij nu fractievoorzitter. "Maar dat is tijdelijk. We zijn nog volop in overleg." Dat er binnenkort een andere kandidaat naar voren geschoven wordt is dus zeker niet onwaarschijnlijk.
Pin It
Bekeken: 1620x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/