Het ging er dinsdagavond heftig aan toe tijdens de politieke avond. Op de agenda het parkeerbeleid. Als het aan het gemeentebestuur ligt, dan wordt het dagtarief voor parkeren in het centrum van Heerhugowaard verhoogd. Wereldhave, eigenaar van winkelcentrum Middenwaard, heeft een brief naar de gemeenteraad gestuurd en dreigt een eigen beleid op haar parkeerterreinen te voeren.

We hebben het al vaker geschreven: parkeren is emotie. En ook tijdens deze politieke avond werd dat duidelijk. Niet alleen hadden verschillende fracties vooraf vragen gesteld over het beleidsstuk. Ook hebben vier Dijk en Waarders de politici toegesproken. Alle insprekers waren tegen de plannen voor het nieuwe parkeerbeleid. Volgens Eric Weiffenbach is er geen alternatief om met de auto te gaan. "Het openbaar vervoer komt schromelijk te kort." Als voorbeeld gaf hij de reis van zijn woning in Heerhugowaard naar de Binding in Zuid-Scharwoude. "Ik zou met het openbaar vervoer via Alkmaar moeten reizen en ruim een uur onderweg zijn."

De bespreking draaide om het concept-parkeerbeleid van Dijk en Waard. Als het aan het college ligt moet iemand vanaf volgend jaar in het centrum van Heerhugowaard of Stationskwartier 2,20 euro per uur betalen. Het maximum is 12 euro per dag en het eerste uur is gratis. Daarnaast wil het bestuur het vergunningsgebied verder uitbreiden. De eerste vergunning blijft gratis en voor de tweede moet 200 euro betaald worden. Waar de insprekers allemaal tegen het plan waren, was het bij de politieke partijen een ander verhaal. Tegenstellingen vierden hoogtij. Want waar bijvoorbeeld 50Plus sprak van 'Amsterdamse parkeerterreur', vonden andere partijen het parkeerbeleid een goed idee. "Het is een lastige discussie, maar ik denk dat dit de juiste weg is", benadrukte raadslid Quincy Naarden van GroenLinks. Raadslid Monique Bankras van de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) sprak over 'het afwegen van de verschillende belangen van betrokkenen'. "Dijk en Waard groeit en de parkeerdruk neemt toe. Daar moeten we op inspelen." Wel opperde de Heerhugowaardse om het parkeertarief bij het station aan te passen voor ov-kaarthouders. Ook stelde ze een dag- en avondtarief voor rondom Winkelcentrum Middenwaard.

Ja, want ondanks dat vastgoedbedrijf Wereldhave niet een van de sprekers was, werd de eigenaar van winkelcentrum Middenwaard geregeld genoemd. Het bedrijf dringt aan op een ander parkeerbeleid. "Voor Wereldhave is het van essentieel belang dat er voor bezoekers goedkope parkeergelegenheid blijft", schrijft Wereldhave in een brief. Het vastgoedbedrijf benadrukt dat ze een ander beleid zouden kunnen voeren op hun eigen parkeerterreinen. Fractievoorzitter Jan van der Starre van 50 Plus wilde weten of er gesprekken met Wereldhave zijn geweest over de tariefstelling, maar daar kon wethouder Nils Langedijk geen antwoord op geven. "Dat is een technische vraag en die kan ik nu niet beantwoorden."

Het concept-parkeerbeleid gaat als bespreekpunt richting de gemeenteraad. Dat betekent dat de raadsleden volgende week opnieuw praten over het onderwerp.
Pin It
Bekeken: 1161x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/