Het is een bekende ergernis onder bezitters van elektrische auto's: waar laad je de auto op als je midden in een woonwijk woont? Op de Alkmaarse Nieuwlandersingel is daar een oplossing voor gevonden: de laadtaarn. Deze omgebouwde lantaarnpaal heeft twee oplaadpunten voor elektrische auto's én elektrische boten. Volgens wethouder Christian Schouten is het een volgende stap om Alkmaar duurzamer te maken.

"Deze initiatieven helpen Alkmaarders om klimaatneutraal te worden", vertelt Duurzaamheidswethouder Schouten. Het is een bekende beweging: steeds meer Alkmaarders vragen naar laadpunten voor de auto's en boten. Maar de meeste laadpunten nemen veel ruimte in beslag en zijn niet passend in het straatbeeld. Zeker niet in de oude binnenstad van Alkmaar. Tot nu. "Toekomst en verleden komen hier bij elkaar door te moderniseren en tegelijkertijd het bewaren van het historisch stadsgezicht."

Voor wie er meer over wil weten: bij de laadtaarn staat een uitgebreide uitleg (foto: Streekstad Centraal)


De laadtaarn is een proef binnen het duurzame project POCITYF. En hoewel wethouder Schouten enthousiast is over het concept, ging niet alles van een leien dakje. Het was aanvankelijk namelijk de bedoeling om een lantaarnpaal aan de Voordam te transformeren naar 'laadtaarn'. Maar: "Dat mislukte vanwege de te harde buitenkant van de lantaarnpaal", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden aan de Nieuwlandersingel: een hoofdpaal met alle techniek, die in contact staat met de nieuwe laadtaarn.

De laadtaarn staat er al, maar aankomende week komt er nog een officiële ingebruikname. Straatmuzikant Bertje Doperwtje vaart maandagochtend met een elektrische boot richting de laadtaarn. Het informatiebord wordt geopend door wethouder Schouten en vervolgens gaat de eerste stekker de laadtaarn in.


POCITYF is een door de EU-gesubsidieerd project om historische steden energie-positief te maken, zonder dat dit ten koste gaat van het stadsgezicht. De laadtaarn is gemaakt in samenwerking met gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en TotalEnergies. Tijdens de proef wordt het gebruik van de paal bestudeerd.


Pin It
Bekeken: 1521x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/