Voorlopig komt er geen landelijke Sinterklaasintocht in Dijk en Waard. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft tegen een onderzoek naar de mogelijkheden gestemd. "Die gaan in de zak mee naar Spanje", grapte raadslid Nicky Stammis van de VVD.

Het raadslid diende samen met Rob Lute (FvD) de motie in nadat Heerhugowaarder Ferry Floor een aantal maanden geleden de politici toesprak. "De landelijke intocht organiseren is een groot project, maar natuurlijk ook een enorme eer", zei Floor tijdens die politieke avond. In de laatste maanden van het jaar zet de 22-jarige Heerhugowaarder geregeld de mijter en baard op om als hulpsint te fungeren. Daarnaast is hij geregeld te zien in het populaire televisieprogramma Sinterklaasjournaal. "Dat is erg leuk om te doen. Vroeger keek ik zelf naar het programma en nu speel ik in de serie. De magie rond Sinterklaas is gewoon heel leuk." Maar magie of niet. De aankomst van de goedheiligman kan aardig in de papieren lopen. Uit ons eerdere onderzoek bleek al gauw dat de intocht gemiddeld tussen de vier en zes ton kost. Zo moest Maassluis in 2016 iets meer dan vier ton aftikken en had Apeldoorn in 2019 ruim vijf ton over voor de intocht. Dit jaar komt de sint aan in Gorinchem en daarvoor reserveerde de gemeente alvast een half miljoen. "Het kost inderdaad wel wat en qua veiligheid zijn er vragen, maar de intocht levert ook veel op", benadrukt Floor. "Tienduizenden en misschien zelfs honderdduizenden mensen komen naar de gemeente. Bovendien schenken landelijke media ook aandacht aan de intocht. Dat maakt van Dijk en Waard echt een bekende naam." (Tekst gaat verder onder de foto)

Ferry Floor kan niet wachten totdat landelijke intocht in Dijk en Waard wordt gehouden. (Beeld: Dijk en Waard Centraal)


En dat vindt ook raadslid Nicky Stammis van de VVD. Een landelijke Sinterklaasintocht in onze gemeente is een kroon op de fusie - stelt zij. "Het is leuk om de intocht volgend jaar al te organiseren, maar laten we het eerst maar onderzoeken. Ik heb nog nooit enthousiastere reacties gehoord op een motie." Fractievoorzitter Kees Tesselaar van de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) had zijn bijdrage in een Sinterklaasgedicht gestoken: "De Sint zat eens te denken, wat hij Dijk en Waard zou schenken. Zo zag hij een motie van de mooie combinatie FvD en VVD en dacht: wat moet ik hier nu mee?" Tesselaar had met zijn gedicht de lachers op zijn hand, maar het vers had ook een duidelijke boodschap. De DOP en coalitiepartijen LDW, SDW, GroenLinks, PvdA en CristenUnie zijn tegen het plan. Ze vinden het te vroeg om een onderzoek te starten en opperen om het idee over een jaar of tien uit de la te halen.

Verschillende partijen vonden het jammer dat het plan geen kans krijgt bij de politiek. "Later kunnen we altijd nog nee zeggen", stelde raadslid Perry Stet van D66. Volgens verantwoordelijk wethouder John Does zou een landelijke intocht goed kunnen passen bij de wens om Dijk en Waard positief op de kaart te zetten. "Maar er zijn ook uitdagingen. Hoe krijg je de bezoekers allemaal in Dijk en Waard? Ze komen van heinde en verre. Er is veel samenwerking nodig met externe partijen als de politie en de veiligheidsregio. Daarnaast gaat het evenement veel inzet vragen van de gemeente." Net als Stammis benadrukte ook wethouder Does dat een landelijke intocht in 2024 niet gaat lukken. "Als u instemt met dit voorstel dan kunnen we een onderzoek opzetten. Ik weet niet hoeveel dat gaat kosten, maar dat kan veel zijn."

Uiteindelijk stemden de coalitiepartijen tegen het plan, de oppositiepartijen waren allemaal voor. Heerhugowaarder Ferry Floor oogde teleurgesteld. "Dan proberen we het over tien jaar weer."
Pin It
Bekeken: 1965x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/