Miljoenen meer moeten betalen voor een spooronderdoorgang op de Heerhugowaardse Zuidtangent. Het is volgens de politieke partijen een teleurstelling. Ze raakten er tijdens de raadsvergadering niet over uitgesproken. Veel raadsleden bevroegen dinsdagavond het college. Maar zoals we al eerder verwachtte: het krediet werd door een meerderheid van de raad beschikbaar gesteld. Of er later nog eens geld wordt gevraagd voor het miljoenenproject? Dat valt niet uit te sluiten. Of de gemeenteraad dan opnieuw geld gaat geven? Waarschijnlijk wel.

Al jaren is de spoortunnel onderwerp van gesprek. Het is een plan om niet alleen de Zuidtangent veiliger te maken, maar ook om Langedijk en Heerhugowaard met elkaar te verbinden. Zo legde burgemeester en wethouder het in maart 2022 uit. Maar die verbinding tussen de voormalige gemeenten gaat vanwege een tegenvallende aanbesteding dus duurder worden dan begroot: geen 38,1 miljoen, maar 46,8 miljoen euro. Aan de raad werd voorgesteld om het geld beschikbaar te stellen. "Dat is geen lichte beslissing. Het gaat om een hoop geld en doet financieel ook wel pijn", benadrukte raadslid Perry Stet van D66. De meeste partijen stonden positief tegenover het voorgestelde krediet. Want een ding was volgens die politici zeker: de tunnel moet er komen. (Tekst gaat verder onder de foto)

De herinrichting van de Zuidtangent is inmiddels in volle gang. Het is een voorbode voor de verwachte jarenlange werkzaamheden aan het spoor. (Beeld: Dijk en Waard Centraal)


Alleen BVNL en 50Plus uitte openlijk kritiek op het voorstel én de noodzaak van het project. Dit keer wel. Fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL sprak over 'de weggeefshow 3.0'. "Dit onderwerp had debatten moeten opleveren. Het is een van de grootste opgaven, maar we doen alsof het niet anders kan. Ook wordt gesproken over een mogelijke subsidie van de Europese Unie, maar er is geen aanwijzing voor een toekenning." Vervolgens citeerde Bosscher uit een artikel van Dijk en Waard Centraal: "Er staat dat de wethouder zegt dat honderd projecten waren ingeschreven op de aanvraag en dat nog geen tien geld kregen. Dan is de kans ook klein, benadrukte hij." Bosscher vervolgd: "Met dit project staan we met de rug tegen de muur. Elk mens die nuchter kijkt, weet dat het meer gaat worden dan deze 46 miljoen." Wethouder Nils Langedijk kon geen zekerheden geven rond het krediet, maar benadrukte de noodzaak van de ondertunneling. Want zoals hij ook al eerder zei: de raad heeft weinig andere keuzes dan het krediet toe te kennen. Het plan behoort namelijk tot de visie voor het Stationskwartier. De komende jaren worden namelijk ook honderden woningen in het gebied gebouwd en gaat het NS-treinstation op de schop. (Tekst gaat verder onder de foto)

Volgende maand wordt gestart met de bouw van het 3Kwartier. Het gaat om 138 koop en huurhuizen in drie verschillende woonblokken. (Beeld: Pro6 Vastgoed)


Fractievoorzitter Jan van der Starre van 50Plus wilde de aanbesteding inzien, maar volgens wethouder Langedijk is dat niet mogelijk. Van der Starre liet duidelijk weten wat hij ervan vond: "Ik kan mijn taak niet uitvoeren als raadslid." Voor fractievoorzitter Jasper John van het CDA komt de situatie met de tegenvallende aanbesteding niet als een verrassing: "Iedereen die recent geklust heeft, weet dat een latje duurder is dan twee jaar geleden." John noemt het hypocriet dat mensen niet denken dat het project duurder uit zou vallen. "Ergens gaat het om een hoop geld, maar anderzijds is de impact van het project ook heel groot. Het gevolg van tienduizend woningen bouwen is dat je de mobiliteit op orde moet hebben."

Fractievoorzitter Jan van der Starre vroeg een hoofdelijke stemming aan. Uiteindelijk werd het voorstel aangenomen met 32 stemmen voor en 3 tegen - de fracties van BVNL en 50Plus. Dat betekent dat de spoorondertunneling aanbesteed gaat worden. Over ongeveer één jaar zal de eerste schop de grond in gaan.


We schreven vorige week al een artikel over een discussie rond de miljoenentegenvaller. Dit gesprek vond plaats tijdens de politieke avond, ook wel een tafel genoemd. Tijdens zo'n vergadering bespreken raadsleden het voorstel. Hoewel de meeste partijen al geen twijfel hadden over het gevraagde krediet, moest het voorstel dinsdagavond formeel worden goedgekeurd.


Pin It
Bekeken: 2465x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/