Molenaar Cees Piet, van de Alkmaarse 'Molen van Piet' had maandagochtend de schrik van zijn leven toen de bliksem insloeg. Zijn molen raakte wel beschadigd, maar kon uiteindelijk aan het noodlot ontsnappen.

Het was een enerverende ochtend voor Cees en zijn gezin. De bliksem sloeg maandagvroeg in. "Je zit in een keer rechtop in je bed en daarna sta je in één tel in je onderbroek buiten. Ik wist gelijk dat het blikseminslag was", vertelt hij tegen mediapartner NH Nieuws. Samen met zijn vrouw en kinderen woont Cees op de eerste en tweede verdieping van de molen, gelegen in het centrum van Alkmaar. "De eerste vraag die ik had was: is het rechtstreeks op het riet ingeslagen? Want dat is het meest gevaarlijke wat kan gebeuren." Cees is meteen naar buiten gesprint om te kijken of daar wat te zien was. "Dat was gelukkig niet het geval en toen ben ik weer snel naar binnen gegaan om te kijken of mijn vrouw de kinderen eruit had en hoe het daar ging." Zijn kinderen hadden de instructie gekregen om hun kleren, schoenen en jas aan te doen. "En om alles te pakken wat ze nodig hadden voor school. Zoals je telefoon en je iPad."

Om te kijken hoe de molen eraan toe was, ging Cees maandagochtend van hot naar her: "Ik ben zelf de molen ingegaan en mijn gezin keek vanaf beneden." Omdat er een brandlucht hing, is Cees weer naar beneden gesneld om te kijken waar de schade was. "Je bent toch niet gerust voordat je weet waar die lucht vandaan komt. De modem was zwart geblakerd en het bakeliet-achtige spul gaf die brandlucht." Dat een molen veel schade kan oplopen bij een blikseminslag, is voor Cees niet nieuw: "Wij roepen altijd 'brand is het ergste wat er is', want bij dit soort molens is er dan geen houden meer aan. En met een bliksembeveiliger kom je er niet alleen, want een directe treffer, daar doe je echt niets aan."

Gelukkig was de schrik groter dan de algehele schade van de molen. "Morgen komt de molenmaker om de bovenste wiek te maken. Die heeft schade aan de remkleppen opgelopen. Het zijn geen spannende dingen en meestal wel binnen een of twee dagen te herstellen. En de elektricien komt morgen voor de hoofdzekering, want die hadden ze vandaag niet meer."
Pin It
Bekeken: 5931x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/