Verdraagzaamheid. Het is niet van alle tijden, maar wél een thema waar Alkmaarders ook in andere eeuwen mee bezig zijn geweest. Dit thema en de andere thema's van het jubileumjaar 450 Jaar Alkmaar Ontzet, dus vrijheid, verbondenheid en verscheidenheid, komt aan bod in de speciale historische stadswandelingen die de Historische Vereniging Alkmaar organiseert. Alkmaar Centraal wandelde mee.

"In het kader van verdraagzaamheid past de boekwinkel hier achter mij heel goed", vertelt gids Kees Verlaan. Hij staat voor de Queer Boekenkast, een boekwinkel vol boeken gewijd aan het thema LHBTQIA+. In andere eeuwen was het lang niet vanzelfsprekend om als niet-hetero uit de kast te komen en ook nu moet de verdraagzaamheid voor deze groepen nog bevochten worden. In de rondleiding wordt ook de synagoge van Alkmaar aangedaan, de wandelaars staan daar stil bij de vroegere discriminatie van joden - maar zeker ook bij perioden van verdraagzaamheid.

De deelnemers reageren verrast op de vele verhalen van de gids. "Ik ben meer te weten gekomen", vertelt een deelneemster. "Ik dacht dat ik al van alles wist van de stad..." Maar Alkmaar blijkt dus ook voor Alkmaarders nog vol verrassingen te zitten. Meer informatie over de wandelingen die de vereniging organiseert is te vinden op de website van de Historische Vereniging Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 1111x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/