Het laatste weekend van de kermis trok bijzondere bezoekers naar de stad, uitgedost in kleding van eeuwen geleden. Wie beter keek ontdekte dat deze mensen geen kermisgangers waren, maar echte historische figuren. Ze liepen door de binnenstad als 'vossen' en wie ze herkende, bewees zich als een goede vossenjager: "Zo kunnen mensen Alkmaar Ontzet weer beter leren kennen."

Alkmaar Centraal speurde mee en trof niet alleen historische beroemdheden als bevelvoerder Jacobus Cabeliau, geuzenleider Diederik Sonoy en 'vader des vaderlands' Willem van Oranje, maar ook Nathalie Kamp van de organisatie achter 'De vos is los'. "We hebben vandaag een historische vossenjacht georganiseeerd", legt ze uit. "in het kader van Alkmaar 450 Jaar Ontzet." (tekst gaat door onder de foto)

Willem van Oranje stond bij het stadhuis en vroeg om een liedje. (Beeld: Alkmaar Centraal)


En dus was zelfs Willem van Oranje aanwezig, want al was hij er in 1573 niet persoonlijk bij, als protesterende prins was hij wel de grote inspiratiebron van de opstandelingen die in Alkmaar de basis legden van het onafhankelijke Nederland. "Ze moeten het liedje zingen dat voor mij geschreven is", vertelt Van Oranje. Want iedere vos geeft de vossenjagers een eigen opdracht.

"Ik liet ze een stukje voorlezen uit mijn tekst", vertelt pensionaris Nanning van Foreest. "En dat was natuurlijk in het Oud-Nederlands, dus het valt niet mee." Wie de vossenjacht gemist heeft, maar zich desondanks aan het verhaal van de Alkmaarse geschiedschrijver wil wagen, kan een kijkje nemen op de website van het Regionaal Archief. Het liedje dat voor Van Oranje geschreven is valt te beluisteren in het filmverslag dat Alkmaar Centraal van de vossenjacht maakte.
Pin It
Bekeken: 1610x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/