Het zwemwater bij het strand van Luna is slecht, staat te lezen op Zwemwater.nl. En daar moeten zwemliefhebbers wel op kijken als ze van plan zijn om een frisse duik te nemen. Toch blijft bij navraag dat het toch nog iets anders ligt. Over onderborden, langetermijnadviezen en vogelpoep: "Als er niets staat kun je gewoon zwemmen."

Dit voorjaar nog bepleitten de gemeente Dijk en Waard en het recreatieschap Geestmerambacht duidelijke communicatie. Wie wil gaan zwemmen bij het Strand van Luna moet weten of dat veilig is. Maar nu er na een lange periode van regen en wind dan toch 'zwemweer' zit aan te komen, blijkt het nog lang niet zo eenvoudig om de actuele waterkwaliteit in beeld te krijgen.

"Dat zou moeten worden geactualiseerd op Zwemwater.nl", zegt Ronald Groot van de gemeente Dijk en Waard. Het verbaast hem dat er dan toch onduidelijkheid is. Zwemwater.nl geeft alleen een oudere inschatting: "Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de 4-jaars waterkwaliteitsklasse ‘Slecht’ en heeft daardoor een permanent negatief zwemadvies." Maar dat is dus alleen het langetermijnadvies. "Het Recreatieschap kan denk ik meer vertellen", besluit Groot. (tekst gaat door onder de foto)

Een 'onderbord' met een negatief zwemadvies zou mensen uit het water moeten houden.


Het langetermijnadvies is gebaseerd op metingen over de laatste vier jaar. In die periode is de waterkwaliteit bij het Strand van Luna een aantal keer slecht geweest. Dat zijn piekmomenten, veroorzaakt door ontlasting van ganzen en andere vogels. Die vogels zorgen voor veel stikstofuitstoot, maar ze zijn er niet het hele jaar door. Op andere momenten kan de waterkwaliteit dus wél goed zijn.

En dat is nu zo, stelt Monique Brouwer van Recreatie Noord-Holland, namens Recreatieschap Geestmerambacht. "Het strand van Luna is in 2022 ingedeeld in de waterklasse 'slecht', dan komt er zo'n bord te staan. Maar je moet eigenlijk vooral letten op het onderbord. Als daar niets staat kun je gewoon zwemmen." Wie het Strand van Luna betreedt moet dus goed op de onderborden letten. "En als er een extra waarschuwing van kracht is, moet dat ook op Zwemwater.nl staan. Het wordt continu gecontroleerd."

Brouwer verwijst naar de uitleg op de website van het Recreatieschap. Uiteraard zijn er behalve Strand van Luna nog volop andere zwemmogelijkheden ook. Langs de Noordzeekust is zwemmen veilig; in het Geestmerambacht moeten zwemmers wel letten op blauwalg, maar kan in principe ook gezwommen worden, lezen we op Zwemwater.nl.
Pin It
Bekeken: 1900x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/