GGD Hollands Noorden gaat de eigen inkopen en aanbestedingen scherp in de gaten houden. De afgelopen drie kalenderjaren ging het daarmee namelijk vaak mis. Dat meldde accountantsbedrijf Flynth bij de definitieve Jaarrekening 2022 van de gezondheidsdienst. Flynth voelde zich door de fouten en onduidelijkheden nota bene genoodzaakt te onthouden van een rechtmatigheidsoordeel over de jaarrekening in zijn geheel.
Flynth deed een steekproef onder twintig aanbestedingsdossiers van boven de 10.000 euro uit de jaren 2019-2022. Zeven dossiers met totaal ruim 3,2 miljoen euro aan uitgaven bleken onrechtmatig te zijn. Van nog eens zeven dossiers met krap 7,8 miljoen aan uitgaven bestempelde de accountant de rechtmatigheid 'onzeker'. De dossiers werden met name getoetst aan het eigen inkoopbeleid van GGD NH, de Aanbestedingswet 2012 en de Gids proportionaliteit.
Daarnaast stuitte Flynth op een tweetal relatief kleine controleverschillen. De eindheffing werd gecorrigeerd met 22.000 euro en er werd voor 85.000 euro aan kosten met betrekking tot COVID-19 opnieuw gerubriceerd.
Het grootste probleem in de jaarrekening van GGD HN is al uitvoerig belicht: de sofwareflop van 3,7 miljoen euro. Het huidige digitale systeem voor de jeugddossiers is sinds 2016 aan het verouderen. Twee IT-bedrijven beten zich stuk op het eisenpakket van de GGD'en voor een nieuw GGiD-systeem. Vervolgens gingen Hollands Noorden en twee andere GGD'en in zee met IT-bedrijf Finalist voor een eigen GGiD, maar ook dit bedrijf kon maar niet bekoren. Nadat de rechtbank oordeelde dat de twistende partijen er toch echt onderling uit moesten komen, trok GGD HN de stekker uit het project. Inmiddels hebben de verbonden gemeenten besloten om extra geld toe te stoppen, zodat de essentiële diensten niet in het gedrang komen.