De naweeën van zomerstorm Poly blijven voor Stadswerk 072 een tijdrovend karwei. Nog altijd worden er grote takken her en der in Alkmaar weggehaald en in de versnipperaar gedaan. Goed voor de parken, zei Stadswerk eerst. Toch een beetje te veel van het goede, is nu het geluid. En takken in ondiep water vol bladeren, die moeten we in de gaten houden.
Bij een eerdere bevraging door Alkmaar Centraal was Stadswerk 072 nog positief over de vele houtsnippers die storm Poly had opgeleverd: "Die gebruiken we voor de parken", was toen het verhaal. "Goed voor de planten." Maar inmiddels liggen de kaarten anders. Er is zó veel hout, dat Stadswerk 072 er een ander heenkomen voor moet zoeken.
"Hout dat niet kan worden gebruikt voor houtbewerking wordt versnipperd", legt Cindy Boxma van Stadswerk 072 uit aan Alkmaar Centraal. De houtsnipperpaadjes in de parken hebben wat Stadswerk betreft nu even 'een lagere prioriteit'. Eerst moet al het hout weg. En dus wordt uitgeweken naar de omstreden biomassacentrales. "Het versnipperde hout wordt als restproduct ingezet als biomassa, onder andere ook om plaatmateriaal of geperste houtkachelblokken van te maken." (tekst gaat door onder de foto)
Veel Alkmaarders maken zich zorgen over vaak erg grote takken die in de sloten en plassen liggen. Is dat niet slecht voor de waterkwaliteit, vragen lezers van Alkmaar Centraal zich af. Dat valt mee, licht Boxma toe: "In principe hebben die takken in de sloten en plassen geen invloed op de waterkwaliteit." Toch is oplettendheid geen overbodige luxe: "Het kan voorkomen dat er verstopping ontstaat en het stilstaande water voor bijvoorbeeld meer algengroei zorgt." Een risico dat vooral in ondiep water speelt. Boxma roept op om in de gevallen waarbij een ondiepe sloot minstens voor de helft vol bladeren zit, melding te doen via de website van Stadswerk072. Andere gevallen vormen geen probleem voor de waterkwaliteit en hoeven om die reden niet te worden gemeld.
Dat de bergen houtsnippers nu biomassa worden is wel een gevolg van de hoge werkdruk die nu is ontstaan, legt Boxma uit. Het wordt weer anders: "Wanneer de opruimwerkzaamheden als gevolg van de storm afgerond zijn, kunnen de restanten van het versnipperde hout ingezet worden voor het onderhoud van de houtsnipperpaden." Maar dat is voor nu dus nog even toekomstmuziek.