GGD Hollands Noorden stopt met de ontwikkeling van een nieuw systeem voor digitale jeugddossiers en koopt bestaande, beproefde software. Met het loslaten van het GGiD gaat rond 4 miljoen euro aan Noord-Hollands gemeenschapsgeld verloren. GGD HN werkte samen met de GGD'en van Twente en Regio Utrecht. Naar verwachting stappen ook zij uit het project en verdwijnt nog eens twee keer 4 miljoen zonder resultaat.
Toevallig nam de Alkmaarse gemeenteraad maandag nog unaniem een motie aan om het college uit te laten zoeken wat de opties zijn voor een exit uit het IT-project met Finalist. Woensdag besloten de zestien verantwoordelijke wethouders binnen Hollands Noorden volgens het NHD om ondanks alle tijd, geld en energie de stekker uit het GGiD te trekken.
In 2015 maakte de ontwikkelaar van het nationale systeem bekend geen nieuw contract aan te gaan om updates te leveren. Een ander bedrijf werd ingeschakeld maar in 2016 werd duidelijk dat niet in staat was om te leveren. Toen ging 1,6 miljoen euro in rook op. GGD Hollands Noorden, Twente en Utrecht besloten met IT-bedrijf Finalist een eigen systeem te ontwikkelen. Dat had er in oktober 2018 moeten zijn, maar werd pas in februari 2021 opgeleverd, al was dat deels buiten de schuld van Finalist om; het GGiD moest intussen aan nieuwe wet- en regelgeving voldoen.
In juli 2021 werd duidelijk dat de GGD'en het systeem afkeurden en Finalist op eigen kosten een update moest produceren. Die werd ook afgekeurd, al meende het softwarebedrijf dat het GGiD nu weldegelijk aan de eisen voldeed. De kibbelende partijen vroegen een rechter om onafhankelijke deskundigen een oordeel te laten vellen, maar die vond dat ze het met elkaar moesten uitzoeken. GGD HN trok zich daarna terug.