De nieuwe N243 bij Stompetoren is te smal, vinden zowel boeren die van de weg gebruik gaan maken, als de uitvoerder van de werkzaamheden. Maar de Provincie zegt dat de plannen volgens de geldende richtlijnen zijn opgesteld. De brede landbouwvoertuigen zouden eigenlijk niet op de weg moeten rijden, stelt de Provincie in een reactie. Al kan er misschien toch een oplossing komen: "We maken momenteel een afweging."
"Het ontwerp is geheel gemaakt volgens de landelijke richtlijnen", laat Michelle Bouman van de provincie weten aan Streekstad Centraal. Ook met adviezen van de politie is door omgevingsmanager Stef Bakker rekening gehouden, vertelt Bouman. De weg voldoet dus aan alle eisen: "Zo is de rijstrookbreedte drie meter breed en zijn er trottoirbanden aangelegd. Aanvullend hierop is ter hoogte van de entree naar het dorp Stompetoren een rotonde aangelegd. Deze combinatie zorgt ervoor dat verkeer met passende snelheid passeert." (de tekst loopt door onder de foto)
Drie meter is inderdaad de geldende breedte, maar voor trekkers, die tot drie meter breed mogen zijn, is de weg toch te krap omdat er ook bochten in zitten. Bijvoorbeeld bij de rotonde. Dat lieten boeren gisteren overtuigend zien in een video van Streekstad Centraal. Ook de uitvoerder van de werkzaamheden had de provincie al op deze problemen gewezen. Voor landbouwmachines breder dan drie meter zijn de problemen zelfs nog groter.
De Provincie weet dat er trekkers over de rotonde rijden, maar houdt vast aan de maximale breedte van drie meter: "Er rijden veel landbouwvoertuigen en dat is toegestaan, maar landbouwvoertuigen die breder zijn dan drie meter mogen hier eigenlijk niet rijden." Die moeten over de parallelweg, vindt de provincie. "Maar dat alternatief vinden de agrariërs niet veilig", voegt Bouman daar nog aan toe. De akkerbouwers die wij spraken hebben inderdaad laten weten de parallelweg liever te mijden vanwege de levensgevaarlijke situaties die daar soms ontstaan met fietsers. (de tekst loopt door onder de foto)
Daarmee lijkt de bal terug te worden gekaatst naar de boeren. Desondanks was er gisteren een overleg over de kwestie met infrastructuurorganisatie Cumela, landbouworganisatie LTO, de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland. "Dat was een constructief gesprek", vindt ook de Provincie. Maar concrete toezeggingen dat er ook echt een oplossing komt doet de Provincie niet. "De provincie maakt momenteel een afweging van alle argumenten en feiten uit het gesprek. Naar verwachting neemt de provincie snel een besluit hoe verder." De fractie van de VVD in de Provinciale Staten heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie.