De vernieuwde N243 bij Stompetoren ziet er prachtig uit. Dat vinden ook de boeren die er gebruik van moeten gaan maken met hun trekkers en landbouwmachines. Maar praktisch is de nieuwe weg voor hen allerminst, zo blijkt. De nieuwe rijstroken zijn te smal. "Zo gaan de banden van onze machines stuk. En de stoepranden gaan er ook aan."
Aan het woord is Johan Barendregt, akkerbouwer in de Schermer. Hij legt uit dat de weg maar drie meter breed is. "Dat is de maximale breedte van een gewone trekker. Maar er zit ook een bocht in, dus eigenlijk gaat dat zelfs al niet. En andere landbouwmachines zijn tot 3,5 meter breed." Het asfalt is omlijst met hoge stoepranden, dus uitwijken naar de berm is geen optie. "Zeker met die bocht erin. Dit is volgens mij voor vrachtwagens al krap."
Dat het eigenlijk te krap is merkte de uitvoerder van de werkzaamheden ook al op. Hij deed er melding van bij de Provincie, maar zonder succes. Er moest volgens plan gewerkt blijven worden. Dat de plannen van de Provincie in de praktijk tot een te smalle weg zouden leiden werd in ieder geval al vroeg aangekaart. Wanneer Streekstad Centraal dinsdagochtend met camera en drone bij de werkzaamheden verschijnt worden we daar met een brede glimlach verwelkomd. "Dit gaat zeker over de breedte van de weg en de trekkers?", wordt ons toegeschreeuwd vanuit een werkvoertuig. We kunnen het niet ontkennen.
"De provincie Noord-Holland is de opdrachtgever", legt Barendregt uit. De N243 is een provinciale weg. "Maar de provincie wil eerst opleveren en dan later pas kijken of het anders had gemoeten. Dat is de cultuur van over alles drie weken vergaderen. Terwijl dit klauwen met geld kost." Reden voor Barendregt en andere boeren in de omgeving om dan maar te laten zíen wat er mis is aan de weg. Voor Streekstad Centraal haalden ze hun mooiste machines van stal. En de beelden laten weinig aan de verbeelding over: op deze manier is de vernieuwde weg inderdaad geen lang leven beschoren.
De gemeente Alkmaar laat weten dat de kwestie serieus wordt genomen. "We gaan vanmiddag in overleg met verschillende organisaties," laat woordvoerster Ellen Duin weten. "Er wordt gekeken welke feiten er liggen en hoe dit kan worden opgelost." En dat is dan ook de uitkomst van het overleg, laat Duin na afloop weten: het was een positief gesprek en er gaat over een oplossing nagedacht worden. Ook Barendregt is na het overleg optimistisch: "Wat ik begrijp is dat een oplossing mogelijk is. Bijvoorbeeld dat ze de middenberm verlagen. Dat zou een positieve afsluiting zijn", reageert hij opgelucht. "Dan hebben onze protesten toch zin gehad."