De schade door exploderende lachgascilinders in de afvalenergiecentrale in Alkmaar is zo groot dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Zo moeten medewerkers met een boog om het kijkglas van de oven lopen en zijn gasten niet meer welkom. De oven is volgens afvalverwerkingsbedrijf HVC afgezet met linten. Om de schade van de exploderende cilinders verder te beperken, komt de afvalverwerker met een opmerkelijke oplossing.

Dagelijks ontploffen er lachgascilinders in de oven van de afvalenergiecentrale van afvalverwerker HVC. "Sinds januari is lachgas illegaal. Dat betekent dat er geen statiegeld meer op de cilinders zit. Daardoor worden ze gedumpt bij het reguliere afval", vertelt HVC aan mediapartner NH-Nieuws. Lachgas is sinds januari 2023 namelijk verboden als genotsmiddel, zowel het in bezet hebben als de verkoop ervan. Het staat dan ook op de lijst van de Opiumwet als verboden middel. Wel mag het technisch gebruik van het gas nog altijd wel, zoals voor medisch gebruik of om bijvoorbeeld slagroom mee op te spuiten.

De afvalverwerker ziet een toename van het aantal explosies sinds het verbod van recreatief lachgasgebruik: "Dagelijks horen medewerkers de knallen in de ovens." En dat is echt gevaarlijk: "Die containers kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens." Om medewerkers te beschermen zijn nu extra veiligheidsmaatregelen genomen. Door deze veiligheidsmaatregelen kan het personeel en de oven gewoon door met functioneren, zegt HVC.

Om de schade tegen te gaan komt HVC met de opmerkelijke oproep om de illegale cilinders toch in te leveren. "Wij zullen er niets van zeggen, want we zijn er alleen maar blij mee", laat een woordvoerder weten over de 'stiekem' ingeleverde cilinders.
Pin It
Bekeken: 3179x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/