Zaterdag opent 'De Klim naar Het Grote Raam' aan de zuidzijde van de Grote Kerk van Alkmaar, maar de pers mocht dinsdag alvast een kijkje te nemen. Alkmaar Centraal had er zin in en nam deel aan de rondleiding naar boven en weer terug. De conclusie na een uurtje: de trip langs het zuidtransept naar boven is dik de moeite waard. "Het wordt echt het slotstuk van 450 jaar Alkmaar Ontzet", belooft Esmee Guusje Bakker van DOSS Event Support.

"Het zuidtransept moest gerestaureerd worden en gaf meteen gelegenheid om een nieuw kroonjuweel toe te voegen aan de kerk." Voor wie het raam van dichtbij wil bekijken, staat een lange trap naast de kerk. Langzaamaan ontvouwt zich ook een prachtig uitzicht over de kaasstad en de wijde omgeving. Onderweg staan bordjes met verhaaltjes over de kerk, de stad en het glas-in-lood raam dat in oktober wordt geplaatst. Het oude raam is inmiddels weg en er er zit nieuw glas in de gevel. Dit ongekleurde glas dicht de kerk en zal straks het nieuwe glas-in-lood beschermen.

Voor mensen met enige hoogtevrees kan de 40 meter hoge excursie ook de moeite waard zijn. Naast dat de 'zelfrondleiding' ook nog door de kerk voert, is de steiger breed en stevig gebouwd met leuningen alom. Onder en bijna boven zullen medewerkers staan en de dagcoördinator en een 'runner' houden op de trappen een oogje in het zeil. "Als je in het trappenhuis gaat staan kan je alle etages goed scannen. Dus als er iets is heb je het vrij snel in de smiezen", vertelt Rowy Onrust van DOSS geruststellend. "En we hebben vorige week onze BHV met hoogtevrees gehad, dus dat komt helemaal goed." De cameraman van Alkmaar Centraal heeft pittige hoogtevrees, maar hij kwam toch nog tot ongeveer tweederde.

De Klim naar het Grote Raam is meteen een inzameling voor het nieuwe glas-in-lood raam. Toegang kost vijf euro. Daarbij was het plan dat klimmers ruitjes uit het oude raam kunnen reserveren voor een mooi aandenken, door er stickertjes op te plakken. De organisatie realiseerde zich echter dat de registratie en opslag van glaasjes op naam een enorm karwei zou worden. "Je kan het oude glas nog wel kopen met een waxinelichtje in een houder", aldus Rowy. "Maar dat is gewoon op basis van kleur. Dus of je bijvoorbeeld roze, blauw of geel wilt. Het aandenken is mooi verpakt in een doosje."

De Klim wordt op 6 oktober officieel geopend en op 8 oktober, tijdens Alkmaar Ontzet dus, volgt de openstelling voor het publiek. Bij De Klim hoort ook een zelfrondleiding langs de schatten van de Grote Kerk.
Pin It
Bekeken: 2513x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/