De Alkmaarse Grachtenparade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Pride-Week in de kaasstad, kon zaterdag rekenen op volle steun van de weergoden. Het was zonnig en dus was het ook druk. Vanaf de kades keken belangstellenden met zichtbaar plezier naar de bonte stoet bootjes die door de oude stad trok.

"Dat dit kan in Alkmaar, daar ben ik supertrots op," zegt Adrie Rotteveel, voorzitter van Alkmaar Pride. En dat vind zeker niet alleen Rotteveel. Verschillende omstanders benadrukken hoe belangrijk zij de Pride vinden. Dat doet ook burgemeester Anja Schouten: "Verschil mag er zijn," stelt zij, daarmee knipogend naar de titel van het nieuwe coalitieakkoord in Alkmaar. "Van wie je ook houdt, waar je ook in gelooft, hoe je ook in het leven staat: je mag er zijn." Daarmee vatte ze het doel van de Pride-Week nog maar eens kernachtig samen.

De Pride-Week werd ontsierd door incidenten bij de tentoonstelling 'Intersekse - 1 op de 90', die nog tot en met woensdag 7 juni op het Stationsplein staat. De portretten van mensen die bij hun geboorte niet helemaal man, niet helemaal vrouw waren, werden tot twee keer toe beschadigd. "Als je ziet wat er vorige week allemaal is gebeurd, dan begrijp je waarom dit nodig is," stelt Rotteveel, wijzend op de Pride.

En het blijft nodig, vindt burgemeester Schouten. "Het doel is nooit bereikt. We zullen steeds nieuwe generaties en nieuwe Alkmaarders moeten vertellen hoe onze manieren zijn. En op zo'n heel feestelijke manier is dat volgens mij heel aantrekkelijk. Hier willen mensen bij horen." Er waren dit jaar meer boten dan ooit. Behalve politieke partijen en bedrijven voeren ook samenwerkende kerken mee met een eigen boot.

Ondanks de serieuze ondertoon was de sfeer in de stad eerst en vooral uitgelaten. Bezoekers waren vanuit heel de regio naar Alkmaar gekomen, het was dan ook flink druk in de binnenstad. Het publiek was van alle leeftijden. Een echt feest - en dat was ook de bedoeling. Burgemeester Schouten: "Dit is misschien wel de mooiste manier van actievoeren."
Pin It
Bekeken: 2182x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/