De archeologen van gemeente Alkmaar zijn druk bezig in een gapend gat tussen de panden aan de Boterstraat. Voorheen zat er op nummer 12 een lampenzaak op de begane grond. Inmiddels hebben ze resten gevonden uit de periode van 1575 tot 1625. Voor wie het even vergeten is: het beleg van de Spanjaarden en hun geallieerden vond plaats in 1573. Stadsarcheologe Nancy de Jong vertelt in het eerste deel van een videoreeks over de eerste bevindingen.

"Een aantal jaren geleden hebben we hier een paar huizen verder ook een hele mooie opgraving gedaan, dus de verwachtingen zijn hooggespannen", vertelt De Jong. "Hier hebben ooit twee huizen gestaan en in het midden hebben we daarvan de zijgevel gevonden" (de winkelzaak strekte twee adressen). Ook is achterin het perceel een kleine waterput gevonden, niet ver van waar een achtergevel stond. Terwijl ze haar verhaal doet is een collega in de weer met een metaaldetector. "Wat wel leuk is, is dat we hier tegen de achtergevel aan nog een mooie waterkelder hebben. En daar hebben ze later nog een soort mangat aan vast gemaakt."

De korte video is te vinden op het YouTube-kanaal van Erfgoed Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 2636x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/