Woensdagavond werden de nieuwe wethouders van Alkmaar beëdigd, maar eerst mochten alle fracties hun zegje doen over het coalitieakkoord. De coalitie was in zijn nopjes over het document, de oppositie reageerde divers. Een aantal was gematigd positief of niet negatief, maar er werden ook woorden gebruikt als 'ordinair rechts-conservatief', 'necrotisch zwart' en 'de club van FC Net Niet uit de Alkmaarse kelderklasse'. Verfrissend was dat er weinig op de man werd gespeeld.
GroenLinks-fractievoorzitter Maaike Kardinaal klonk niet ontevreden, al had ze wel op meer 'linkse' ideeën gehoopt. De meeste kritiek uitte ze op het mobiliteitsbeleid, en dan met name een Bestevaerbrug voor autoverkeer. Ze haalde het ingediende 'oppositieakkoord' aan en benadrukte dat het akkoord "niet bedoeld is om de wind uit de zeilen van de coalitie te nemen, maar om er juist extra wind in te blazen."
PvdA-raadslid Katinka Kerssens uitte meer kritiek. Zij betwijfelde of bepaalde punten wel gewild zijn onder Alkmaarders en sprak van "een beetje een toename van de beheerscultuur, die zich niet zo goed mengt met het terugwinnen van vertrouwen." Daarbij struikelde ze vooral over beperking van financiële steun terug naar 120 procent van het sociaal minimum inkomen, en de 15 procent bouwnorm voor sociale huurwoningen (er is ook 15 procent voor sociale verkoop, red.). "Heeft u dat nou zelf bedacht of heeft u rondgevraagd?"
LA-fractievoorzitter Maya Bolte was voor haar doen mild, al vond ze wel dat er op bepaalde onderwerpen "een tandje bij kan". En ze achtte de overlevingskans van een AZC zonder doorstroomlocatie voor asielzoekers (COL) klein, omdat ze betwijfelt over het Rijk dan wel zal betalen. Haar toon sloeg om toen ze zich over D66 uitsprak. "Wraak over de vorige coalitievorming. Met ragfijn vilein spel is deze coalitie tot stand gekomen." Burgemeester Schouten greep snel in en vroeg haar om mee te werken aan verbetering van de verhoudingen, maar Bolte prikte toch nog heel even verder. Tot slot zei ze dat Leefbaar Alkmaar de kandidaat-wethouders van D66 en ook BAS niet zou steunen.
PvdD-fractieleider Kıvılcım Pınar vond dat het akkoord onzekerheid uitstraalde, "alsof ze geen keuzes durven nemen", en bestempelde beleidspunten meermalen als "rechts-conservatief", "met een brede rode loper voor de auto", de 15 procent bouwnorm voor sociale huur en hij miste beleid voor wie geen geld heeft voor verduurzaming. Hij sloot af met enig sarcasme over hoe fractievoorzitters Van der Rhee, en Kloos na ruim een jaar dan toch hun zin hebben gekregen.
De FvD-fractievoorzitter Jelle Wittebrood zei best wel een goed gevoel te hebben bij het akkoord. "Bij het vorige akkoord was ik voor 20 procent voor, 80 procent tegen. Nu is dat andersom". Hij zei dat niemand verrast zal zijn dat de FvD tegen een AZC is, en al komen er geen grote windmolenparken, hij ziet ze liever helemaal niet.
Waar Pınar een sarcastisch staartje leverde, kwam SP-fractievoorzitter Rigo Wijdoogen met een hele lading aan cynisme en sarcasme over het "necrotisch zwarte" coalitieakkoord, waarmee volgens hem de armere Alkmaarders in de kou komen te staan en er repressief tegen hen opgetreden zal worden door boa's met wapenstokken. "Maar ach, eigenlijk maakt het niet uit, dan is er nog de voedselbank." Volgens Wijdoogen waren alle woorden over samenwerken met Alkmaarders niet meer dan een wassen neus.
CU-fractievoorzitter Ronald van Veen mocht als laatste. Wat zijn fractie in het akkoord trof was "van alles wat, en dus van alles niets". Hij miste vernieuwende keuzes en bestempelde de coalitie als "de club van FC Net Niet uit de Alkmaarse kelderklasse".
Wie het coalitieakkoord zelf nog niet gelezen heeft - kan het hier vinden -.