Alkmaar heeft weer een college van burgemeester én wethouders. Woensdagavond stemde de raad in met de installatie van alle zes kandidaat-wethouders. De terugkeer van Robert te Beest kreeg zelfs steun van de voltallige raad. Voorafgaand gaven de fractieleiders hun mening over het nieuwe coalitieakkoord. De oppositie was daarbij een stuk gematigder dan de afgelopen vergaderingen, maar verdere verzoening lijkt hier en daar nog wel nodig.

Dat Robert te Beest (CDA) weer in het college zou terugkeren was op voorhand al zeker, gezien de meerderheidscoalitie. Toch was hij gespannen, erkende hij achteraf. "Je hoopt toch op zoveel mogelijk steun." Die kreeg hij van alle 37 aanwezige raadsleden. De portefeuille Mobiliteit is alleen niet meer voor hem en dat vinden een aantal fractieleiders van buiten de coalitie jammer, omdat hij daar zo hard aan had gewerkt.

Anjo van de Ven verdiende een zetel tijdens de verkiezingen in 2022, maar stond deze af aan Ruud van Lier en werd commissielid. Nu keert ze dus terug in het college van B&W. Wel met de minste steun: 25 stemmen. Maaike Kardinaal was namens GroenLinks uitgesproken over de afwijzing. De fractievoorzitter benadrukte dat er geen twijfel heerst over haar kundigheid en integriteit - Van de Ven heeft zich al ruimschoots bewezen - maar toch werd haar relatie met OPA-fractievoorzitter Victor Kloos als problematisch ervaren.

Kersvers en toch ook weer niet is Jasper Nieuwenhuizen. Tot 2021 diende hij namens de VVD twee termijnen als wethouder van Langedijk. Na de gemeentefusie werd hij raadslid van Dijk en Waard. Ben Bijl zei zeer verheugd te zijn dat Nieuwenhuizen namens de BAS-fractie wethouder in Alkmaar wilde worden.

Ook Arie Epskamp keert terug in het Alkmaarse college. Zijn rol als SPA-fractievoorzitter wordt overgenomen door Saskia Spek en zijn zetel gaat naar Peter van der Heijde.

De andere wethouders zijn de nog relatief jonge Christiaan Schouten (D66) en Christiaan Peetoom (VVD). Hun raadszetels worden ingenomen door Marion de Jong en Marius Wiegman. Doordat de VVD vorig jaar zetels verloor viel Wiegman buiten de boot, maar nu wordt hem alsnog een kleine drie jaar in de raad gegund.

Bij de stemming op de kandidaat-wethouders mogen alternatieve kandidaten worden aangedragen. Daar wordt nog wel eens gebruik van gemaakt, en dikwijls met een dosis humor of wellicht een speldenprik. Zo werden als andere optie voor de kandidaten de twee maanden geleden ontslagen wethouders aangedragen. In plaats van Arie Epskamp werd ook acteur Gijs Scholten van Aschat voorgesteld en in plaats van Christiaan Peetoom premier Mark Rutte.

Aan de nestor van de raad Maya Bolte was de eer om de raadsleden die nu wethouder zijn te bedanken voor hun diensten. Burgemeester Anja Schouten sloot de vergadering feestelijk af met de traditionele uitreiking van Alkmaarse vroedschapspenningen aan Marion de Jong en Marius Wiegman, omdat zij debuteren in de Alkmaarse gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 2012x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/