Kaasvader en 'voorzanger'. Gehuldigd en geliefd. Vrijdagmiddag werd hem een Zilveren Waaggebouw uitgereikt door de Alkmaarse burgemeester Anja Schouten. Van zijn makkers van het Kaasdragersgilde kreeg hij een Zilveren Kaasdrager. Willem Borst had wat te vieren - en dat heeft hij geweten. Na 40 jaar is hij niet weg te denken van de Alkmaarse Kaasmarkt, waar hij nu al 12 jaar kaasvader is. Tegenover Alkmaar Centraal zijn de kaasdragers dan ook vol lof over hem. "Eerlijk". "Toppertje, de beste die er is". "Héél goede Kaasvader."

Zijn bijnaam 'Voorzanger' heeft Borst te danken aan zijn rol als gangmaker bij feesten, waar hij letterlijk als voorzanger fungeert. Binnen het gilde heeft nu eenmaal iedereen een bijnaam. Het tekent de sfeer achter de schermen van Alkmaars beroemdste folkloristische evenement. Wie kaasdrager is staat in een lange traditie. Het is een rol die Willem Borst past. Dat bleek ook vrijdag weer, tijdens de feestelijke huldiging van de bekende kaasvader.

In 1983 werd hij aangenomen, bij het gele veem. En dus droeg Borst de gele hoed, ook dat is traditie. "De eerste dag kan ik me nog heel goed herinneren. Dan kom je als jonkie binnen. Al die ouwe mannen... Wie ben jij, hoe zie je eruit en 'ken' je een beetje dragen?". Nadat Borst drie jaar als noodhulp had gediend werd hij in 1986 'vastman'. Voor jongere kaasdragers is een kaasmarkt zónder de 'Voorzanger' dan ook ondenkbaar. "Het is een deel van mijn leven geworden."

Dat er wat te vieren was, dat wist Borst natuurlijk zelf ook wel. Maar dat hij ook dat Zilveren Waaggebouw zou krijgen, dat was een verrassing. Zijn collega's, de aanwezige pers en de burgemeester, allemaal hadden ze er hun mond over gehouden. Niet minder verrast was Borst toen hij van het gilde ook nog de Zilveren kaasdrager kreeg uitgereikt.

De Voorzanger was blij maar ook een heel klein beetje ontstemd. "Weet je wat het is, ik kom hier dan binnen en dan ben ik de regie kwijt. Dat wil je niet graag!", vertelt hij. "Maar ik ben er blij mee. Het is een mooie dag en ik moet zeggen, ik had wel een beetje spanning maar niet echt zenuwachtig. Het ergste is dat je de regie kwijt bent", lacht hij bijna verontschuldigend.

Gehuldigd of niet, volgende week vrijdag is Willem Borst er gewoon weer bij, op 'zijn' Kaasmarkt. Want dat is nu eenmaal de traditie.
Pin It
Bekeken: 1873x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/