Het Bevrijdingsfeest in de Alkmaarderhout was dit jaar anders dan voorheen. Het 5 Mei Comité Alkmaar stopte vorig jaar met de organisatie van het feest. DOSS Events besloot het feest, voor dit jaar in ieder geval, kleiner te houden. Geen groot podium met bands die tot ver in de omgeving te horen zijn en geen horeca, maar een meer gemoedelijk programma, met onder andere een enorme kartonnen Waagtoren.

De grote Franse kartonkunstenaar Olivier Grossetête was uitgenodigd om samen met Alkmaarders een levensgrote Waagtoren te bouwen. Op vrijdag werden de losse delen die de afgelopen dagen waren gemaakt gestapeld. Telkens werd de toren opgetild om er een laag onder te zetten. Een paar keer helde de Waagtoren flink, maar een slimme constructie, scheerlijnen en heel veel tape voorkwamen dat hij omviel.

Vaste traditie is de ontvangst van de hardlopers van AV Hylas, die vanuit Wageningen kwamen met het Bevrijdingsvuur. Burgemeester Anja Schouten verwelkomde hen en nam de fakkel over om het Alkmaarse Bevrijdingsvuur te ontsteken. Dat deed ze samen met Hugo Koeman, voorzitter van het 5 Mei Comité Alkmaar. Daarna werd hij door de burgemeester geërd met een ere-insigne in goud van Alkmaar.

Nieuw was de symbolische toevoeging van het Alkmaarse Bevrijdingsvuur aan de vele andere Bevrijdingsvuren die zijn 'samengebracht' in een olielamp. Schouten stak de fakkel weer aan en gaf deze aan Koeman. Op zijn beurt stak hij er een kaars mee aan deze in de olielamp te steken. Nog een bijzonder moment was het optreden van de Oekraïense danseres Vira Tsvik. Dans als vorm van vrijheid, en dat door iemand uit een door oorlog geteisterd land. Het formele deel werd afgesloten met twee nummers over vrijheid.

Voor en na de formele gebeurtenissen waren er optredens van meerdere artiesten. Geen bands op een groot podium dus, maar kleine optredens van solisten. En wie dat graag wilde kon, zoals voorheen, in gesprek met een oorlogsveteraan van de Tweede Wereldoorlog en Alkmaarders die hebben deelgenomen aan militaire missies in recenter tijden.

Youri Hoeben was namens Alkmaar Centraal  aanwezig voor een fotoreportage, die te zien is op onze Facebookpagina.
Pin It
Bekeken: 2412x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/