Nu het vaarseizoen weer begint, neemt de drukte op het water toe. Te snel varen, versterkte muziek en overmatig drankgebruik kunnen leiden tot overlast en ook gevaarlijke situaties. Deze zomer wordt er in gemeente Alkmaar extra gesurveilleerd door handhavers en politieagenten.

De controles zijn vooral gericht op drie belangrijke overtredingen: varen zonder geldig (klein) vaarbewijs, het veroorzaken van onnodig hoge hekgolven veroorzaken of overlast voor de omgeving. De boetes kunnen oplopen tot wel 600 euro per overtreding.

Even een paar vaarregels op een rijtje: de maximum snelheid op de Alkmaarse wateren is 6 km/u, behalve op het Noordhollandsch Kanaal waar een maximum van 9 km/u geldt. De begrenzing is ingesteld voor de veiligheid en tegen overlast en schade aan kwetsbare oevers. De minimum leeftijd om een motorbootje te varen is 12 jaar en 18 jaar voor motorboten die sneller kunnen dan 20 km/u. Dat geldt voor waterscooters en jetski’s. Bovendien zijn een vaarbewijs en kenteken verplicht voor snelle boten.

Muziek op het water is niet verboden, maar de gemeente verzoekt wel om het volume laag te houden, zodat andere mensen niet 'mee hoeven te genieten'. Acute overlast kan doordeweeks tussen 08:00 en 17:00 uur worden gemeld via het telefoonnummer 14 072.

Andere klachten en andere meldingen kunnen worden gemeld via alkmaar.nl. Daarnaast is de politie bereikbaar via 112 bij nood en anders 0900-8844.
Pin It
Bekeken: 1430x
https://ee.itk.ac.id/data/