Verhuren is straks niet meer rendabel, vrezen verhuurders. Veel investeerders doen hun vastgoed dan ook in de uitverkoop. Ook in de regio Alkmaar is er veel onzekerheid op de woningmarkt, zien makelaars. Dat kan weer gevolgen hebben voor nieuwbouwprojecten. "Wat wil Hugo de Jonge nou eigenlijk?"

Alkmaar Centraal sprak met makelaar Pieter van der Borden. "Dit speelt landelijk. En dus ook in Alkmaar." Van der Borden Vastgoedprofessionals bestaat dit jaar 90 jaar en heeft dus een goed overzicht op de veranderingen in de woningmarkt. "Minister De Jonge maakt bokkensprongen. Hij wil woningbouw stimuleren, maar met deze regels is 'ie nieuwbouw juist aan het beperken." In 2024 wil de minister een nieuwe huurwet laten ingaan, die onder meer moet zorgen voor lagere huren. Verhuurders van woningen die onder 'middenhuur' vallen mogen dan niet meer zelf bepalen hoeveel huur ze vragen. Eigenaars van huurwoningen stellen dat het met deze regels eigenlijk niet meer rendabel is om te verhuren. Daarom doen ze nu in grote getalen afstand van hun vastgoed.

"Ik adviseer mensen wel om nog even te wachten," vertelt Van der Borden. "We moeten eerst maar even kijken hoe het precies uitpakt. Maar voor investeerders is het inderdaad onzeker." Niet alleen de nieuwe huurregels leiden tot onzekerheid op de woningmarkt, ook de stijgende rente speelt mee. "En in Alkmaar zit je nu ook met het probleem dat we geen college hebben, investeerders weten niet waar ze aan toe zijn. Dat komt er natuurlijk wel maar nu weten we nog niet wat dat precies wordt." Van der Borden sluit dan ook niet uit dat nieuwbouwprojecten in Alkmaar op de lange baan geschoven gaan worden. Tegelijk ziet hij dat er bij kopers wél vraag is naar nieuwbouw. "De verkoop van oude huizen waar veel aan moet gebeuren, met enkel glas en zo, die stagneert. Ook hypotheekverstrekkers zien liever dat mensen energiezuinige woningen kopen."

Zeker in Alkmaar zijn er veel woningen die onder de regels van 'middenhuur' gaan vallen. In Bergen ligt dat anders, ziet Van der Borden: "Daar is het luxesegment duidelijk groter. Je hebt ook de Internationale School, Bergen trekt een ander publiek aan." De landelijke trend laat ook zien dat het probleem het sterkst speelt in de steden. Toch ziet Van der Borden het niet alleen maar somber in: "Ik heb goede hoop dat de rente toch weer zakt. Voor starters is er dan meer mogelijk. En dat de tijd van het tegen elkaar opbieden voorbij is, daar ben ik eerlijk gezegd wel blij om."
Pin It
Bekeken: 6156x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/