Een plein vol Alkmaars goud, met dragers en kaasmeisjes, handelaren en marktmeesters: de aftrap van de traditionele Kaasmarkt op het Waagplein is begonnen. Onder luid gejuich en geklap luidde zangeres Karsu met de kaasbel vanmorgen het kaasmarktseizoen in.

De eeuwenoude Alkmaarse Kaasmarkt is een wereldwijd bekende attractie, maar op 17 juni 1593 werd de Alkmaarse Kaasdragersgilde al opgericht. De leden van het 430 jaar oude Kaasdragersgilde laten een seizoen lang hun kennis en kunde van het kaasdragersvak zien, onder leiding van Kaasvader Willem Borst.

"Toeristen, Alkmaarders en mensen uit de wijde omgeving weten hun weg weer te vinden naar het Waagplein. Tijdens de opening van het seizoen is het altijd een feestje in Alkmaar. Vanwege de voorjaarsvakantie en Pasen zie je op de wegen alweer veel Duitse kentekens", vertelt de aanwezige verslaggever Samanta de Groot.

Zangeres, columnist en 24Kitchen-chef Karsu mocht het landelijke kaasmarktseizoen openen. Ze verloor meerdere familieleden tijdens de aardbeving in Hatay. De opbrengst van haar pas uitgebrachte kookboek bestseller Karsu’s Kitchen gaat dan ook naar de slachtoffers in het rampgebied. "Ik sta hier vandaag uiteindelijk voor één doel, en dat is aandacht vragen voor mijn familie en de andere slachtoffers."

Ondanks de serieuze ondertoon, vermaakt ze zich prima op de markt. "Het is heel leuk. Eigenlijk zou iedereen dit eens moeten zien. Ik krijg veel geschiedenis mee en heb veel geleerd over kaas. De beste Turkse kaas maak je ook met Nederlandse melk."

En ook haar koemelkallergie, mag de pret niet drukken. "Ik heb medicijnen en als ik die inneem, is er niets aan de hand. Ik wil alles eten", zegt ze lachend terwijl een kaasdrager haar een blokje aanbiedt.
Pin It
Bekeken: 1900x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/