"Echt praten over discriminatie en racisme is best moeilijk, daarom zie ik dit als een vuursteentje", zegt burgemeester Anja Schouten trots. Dinsdagavond is de documentaire 'Ook mijn plek' in première gegaan. Een documentaire met als thema discriminatie en racisme in Alkmaar. In plaats van slachtoffers, staan juist twee powervrouwen centraal. Twee pioniers op het gebied van verbinding, die laten zien hoe het ook kan. Het komt overeen met de woorden waar burgemeester Schouten haar speech mee afsluit: "Verschil mag er zijn, maar zie elkaar."

"Naar aanleiding van een motie van Bastiaan de Leeuw van GroenLinks is er vorig jaar vanuit de gemeente Alkmaar opdracht gegeven om te onderzoeken hoe racisme en discriminatie zich manifesteren in Alkmaar. De vraag daarbij was om stadsgesprekken te organiseren om het onderwerp bespreekbaar te maken", vertelt Nathalie Kamp. Samen met Chris Vijn, Shannah Telleman en Zilver Dirks heeft ze de documentaire gemaakt. De creatievelingen gaven input hoe het onderwerp het best onder de aandacht gebracht kon worden. "We wilden door de stad reizen met een impact campagne, zegt Chris Vijn."

De film begint met het tonen van cijfers uit onderzoeken omtrent het onderwerp. En die zijn confronterend. "Ik dacht dat discriminatie alleen te maken had met kleur", zegt een oudere man met een accent. Maar, zo blijkt al snel in de documentaire, dat is niet zo. Taalvaardigheid, cultuur, sekse, uiterlijk. Allemaal kunnen het aanleidingen zijn voor discriminatie en racisme.

Zahra en Sefanja zijn de pioniers uit de documentaire. Zahra werkt als buurtcoach en sociaal werkster en helpt vrouwen met een migratieachtergrond onder andere met het vinden van een baan. "Schoonmaken? Daar ben je veel te slim voor", hoor je haar in de documentaire zeggen. "Je moet mensen de maatschappij in trekken, dan krijg je een mooi Nederland."

Sefanja is werkzaam als jongerenwerker en helpt jongeren die naar eigen zeggen, "geen lekkere start hebben gehad". Op welke manier dan ook. Zelf heeft ze ook te maken gehad met racisme en discriminatie. Maar ze zegt ook: "Het ligt niet alleen aan witte mensen hè. We doen het allemaal, soms sluipt het er gewoon in. Jij maakt de keus om het anders te doen en daar start het mee." Het is het doel waar de makers op duiden. "Ga het gesprek aan, ga het ongemak niet uit de weg en wees bewust van wat je zegt, want woorden hebben kracht."

De documentaire wordt op verschillende plekken in Alkmaar getoond. "De meeste voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk, maar we bezoeken ook een aantal scholen. Na de film voeren we gesprekken en kunnen mensen hun reactie of emoties delen. Vervolgens kunnen mensen in kleine groepjes verder brainstormen over hoe we racisme en discriminatie kunnen tegengaan. Die input dragen we over aan de gemeente, zodat er een nieuw beleid kan worden gemaakt", vertelt Zilver Dirks.

Het is het vuursteentje, waar burgemeester Schouten het over heeft. Ze is blij met het resultaat. "Ik vind het heel mooi hoe de documentaire verschillende perspectieven belicht. Je ziet het niet aan de buitenkant of iemand er te maken mee heeft. Nu hebben hebben we gewoon echt een Alkmaars product over dit thema."(Foto: Keith Montgomery)

Ook mijn plek is van 26 maart t/m 20 mei te zien in Alkmaar:



26 maart: Stadsstrand De Kade – Alkmaar

11 april: Wijkcentrum de Oever – Oudorp

20 april: De Rietschoot – Koedijk

21 april: Wijkcentrum De Blauwe Boom – Alkmaar

3 mei: De Groene Zwaan – Graft-de Rijp

11 mei: Wijkcentrum Mare Nostrum – Alkmaar

16 mei: Wijkcentrum Mare Nostrum – Alkmaar

17 mei: Wijkcentrum Overdie Ontmoet – Alkmaar

20 mei: Indoor Skatepark STRAAT! – Oudorp

Pin It
Bekeken: 1826x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/