Na jaren strijd en voorbereidingen verrijst er nu dan toch echt 2,5 kilometer aan geluidschermen langs de Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg in Alkmaar. Zaterdag werd de eerste paal voor het energie leverende geluidscherm de grond in getrild door wethouder duurzaamheid Nicole Mulder.

Omwonenden hebben lang op hun welverdiende rust moeten wachten. "Ik ben een van degenen die hier 40 jaar woont, en we hebben 20 jaar lang contact gehad met de gemeente om de schermen te krijgen", vertelt Ed Diepenmaat van de belangenvereniging van omwonenden aan Alkmaar Centraal. "Het was nodig, het moest ook gebeuren. Zonder scherm is het echt niet te harden."

"De gemeente bleef zeggen van 'Ja sorry, we zijn het verplicht maar hebben geen geld'", vervolgt Diepenmaat. "En toen is op een gegeven moment het idee geboren om het te combineren met zonnepanelen, en dat gaf financieel heel nieuwe mogelijkheden". Niet alleen worden de kosten deels terugverdiend, het voor Europa unieke project kwam in aanmerking voor meerdere subsidies.

Wethouder Mulder betreurt dat het allemaal zo lang heeft geduurd. Vooral de laatste loodjes waren zwaar, want na verwijdering van het oude inadequate scherm ontstond een aantal maanden vertraging. "Ik denk dat met name de bewoners wel ervaren hebben dat het stug was om iedereen er inderdaad van overtuigd te krijgen, om te zorgen dat zo'n geluidsscherm er uiteindelijk komt". Ze gaf de eer aan de omwonenden voor hun doorzettingsvermogen. "Ik denk dat het eigenlijk zo is dat iedereen die híer staat, dus niet ik, ervoor gezorgd heeft dat dit geluidsscherm er komt."
Pin It
Bekeken: 2841x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/