Op achttienjarige leeftijd debuteerde Stijn Spierings voor AZ. Tot een doorbraak kwam het voor de Alkmaarder niet bij 'zijn' club. "Daar baal ik nog steeds wel van." Nu vele jaren later is hij een belangrijke kracht voor het Franse Toulouse FC en mag hij zijn kunsten vertonen tegen spelers als Lionel Messi en Kylian Mbappé. "Zij zijn wel echt van grote klasse."

"Ik zit heerlijk in mijn vel", vertelt de vrolijke Stijn Spierings vanuit zijn auto aan mediapartner NH. De middenvelder van Toulouse woont met z'n gezin in de Zuid-Franse stad. "Als ik in de auto zit heb ik even rust, want thuis is het heel druk met twee kinderen, een hond en een kat."

Een heel ander leven dan op 13 februari 2015. Toen hij als talent uit de AZ-jeugdopleiding voor de eerste keer zijn opwachting mocht maken in het betaalde voetbal. Thuis tegen PSV als invaller voor Robert Mühren. "Ik kom uit Alkmaar en nog steeds volg ik AZ. Het blijft jammer dat het me niet is gelukt om daar door te breken", vertelt Spierings met een lichte teleurstelling in zijn stem. In Alkmaar kwam hij niet verder dan twee invalbeurten. "Al geloof ik dat iedereen zijn eigen pad heeft."

Dat pad liep voor Spierings na AZ via Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk, Levski Sofia en inmiddels is Spierings alweer bezig aan zijn derde seizoen bij Toulouse. "Het is best raar gelopen, want in mijn periode bij Sparta was ik echt ongelukkig. Ik dacht zelfs aan stoppen. Trainer Henk Fraser zag me niet staan en ik speelde voor Jong Sparta tegen clubs als Scheveningen, Kozakken Boys en Barendrecht. Ik vroeg me af waar ik het allemaal voor deed. En nu voetbal ik tegen sterren als Messi, Mbappé en Neymar. Dat maakt me met momenten wel nederig als ik nadenk over hoe mijn loopbaan is verlopen."

Bij z'n volgende club RKC bloeide Spierings helemaal op. "Ik ben deze club nog steeds dankbaar en ook trainer Fred Grim. Hij gaf mij zoveel vertrouwen, dat is ontzettend belangrijk voor een voetballer." Daarna koos de 26-jarige Alkmaarder verrassend voor het Bulgaarse Levski Sofia. "Ik hou wel van dat soort avonturen. Het is zo'n ander land dan Nederland. En qua uitbetalen van je salaris viel het voor mij nog wel mee. Op één maand na heb ik alles gekregen. Al waren er ook spelers die soms vier maanden niks kregen. Dat bleek normaal te zijn volgens m'n Bulgaarse teamgenoten."

In de zomer van 2020 maakte Spierings de stap van de Bulgaarse hoofdstad naar de vierde stad van Frankrijk. Eerst twee seizoen met Toulouse in Ligue 2 en nu op het hoogste niveau. Met een twaalfde plek op de ranglijst doet Toulouse het op dit moment uitstekend. Naast Spierings zijn ook de Nederlanders Branco van den Boomen, Thijs Dallinga en oud-AZ'er Zakaria Aboukhlal actief bij de Zuid-Franse club. En gisteravond won Toulouse in de achtste finale van het bekertoernooi van Reims, 3-1. "Een mooi resultaat en je merkt dat het nu behoorlijk begint te leven. Er zaten gisteravond ruim twintigduizend mensen in het stadion en de finale komt nu wel langzaam in zicht."

In de competitie verloor Toulouse afgelopen weekend nipt met 1-2 op bezoek bij Paris Saint-Germain. Dat betekende dat Spierings duels uitvocht met Lionel Messi. "Hij wandelt heel veel. Maar als je zijn balaannames ziet en zijn overzicht, dan is dat wel echt van een ander niveau." De Argentijnse superster maakte een half uur voor tijd de winnende treffer. "Je bent gewoon bang als hij de bal heeft. Dat hij een steekpass geeft of ineens een actie inzet. En dan te bedenken dat zijn topjaren achter hem liggen."

"Mijn contract loopt aankomende zomer af en dat vind ik wel prima eigenlijk", vertelt Spierings eerlijk over zijn voetbaltoekomst. De middenvelder geniet met volle teugen in Frankrijk en miste nog geen minuut dit seizoen. Toch beginnen nieuwe avonturen ook weer te kriebelen. "Spanje, Italië en Amerika trekken me wel. Als het er maar veilig is. Dat is gewoon anders met kinderen. Anders was niks mij te gek geweest. Al met al ben ik benieuwd wat er deze zomer gaat gebeuren."
Pin It
Bekeken: 7357x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/