De beeldbepalende kastanjeboom op het Plein in Bergen is donderdag een klein stukje verplaatst, om plaats te maken voor de nieuwbouw die staat gepland. Nadat de 70-jarige reus was uitgegraven en er een draagconstructie onder was geplaatst, is hij met een enorme kraan opgehesen en drie meter verderop weer in het grote gat neergezet.

"Ik kom bij deze boom al bijna een jaar", vertelt adviseur Aalt van Loo van Hoefakker Boomspecialisten aan Duinstreek Centraal. "We zijn al een jaar aan het voorbereiden op de boom. De verplanting an sich duurt bijna een week. Een boom van dit formaat kan zelf niet de kluit houden als je hem zou hijsen dus we moesten een constructie onder de kluit door maken, zodat we de boom aan die constructie kunnen verplaatsen."

Zo'n grote boom verplaatsen is bij Hoefakker tot nu toe altijd gelukt, maar succes is niet verzekerd volgens Van Loo: "Je weet nooit wat je meemaakt. Ik weet van tevoren niet wat ik in de bodem tegenkom, ik weet ook niet wat er onder de kluit zit. Tot heden loopt alles volgens plan, maar er lag wel een beste waterleiding in de weg en dat is best nog wel een struikelblokje geweest."

Ondertussen wordt er in de gemeente nog gesteggeld over de nieuwbouw die op het Plein moet gaan komen. De gemeenteraad werd pas laat bij het voorbereidingsproces betrokken en moest hals over kop nog veel informatie inwinnen en verwerken. Sowieso waren Ons Dorp, GroenLinks en de VVD niet blij met de positionering en het formaat van de ontworpen gebouwen. Anderhalve week geleden besloot de raad tot maart de tijd te nemen om de plannen en de kaders daarvoor te bestuderen.
Pin It
Bekeken: 2351x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/