"Frontale botsingen met motorrijders, drie Polen tegen een vrachtwagen en een auto in de sloot: er is wel het een en ander gebeurd hier." Arnold Res ziet al jaren crash na crash gebeuren voor zijn boerderij aan de N203. De Castricumse veehouder en zijn dorpsgenoot Niek Schumacher, een weg- en waterbouwkundige, hebben ideeën over hoe het veiliger kan.

De afgelopen jaren gebeurden er tientallen zware ongelukken op de Provincialeweg tussen Uitgeest en Castricum. Het beruchte wegdeel is zo'n 4 kilometer lang en bestaat uit twee rijbanen met daarnaast een fietspad. Met een aantal flauwe bochten gaat het verkeer tussen weilanden en natuurgebieden door. Juist in die bochten gaat het vaak mis. Eén van de dieptepunten was de frontale botsing tussen een auto en vrachtwagen in 2018. Drie twintigers kwamen daarbij om het leven.

Niek Schumacher wil dat er kattenogen bij de middenstrepen worden geplaatst. "'s Avonds in het donker en wanneer het wegdek nat is, is het gewoon een levensgevaarlijk weg. Ik heb hem al duizend keer gereden, maar iedere keer word ik toch weer verrast, door de bocht die eraan komt. Je ziet het heel erg slecht". De provincie wil groot onderhoud uitvoeren in 2028 en vindt het plaatsen van extra dikke streep voorlopig voldoende. Schumacher begrijpt niet dat de provincie zijn relatief goedkope idee toe wil passen.

Verder wil de provincie een haag tussen de weg en het fietspad plaatsen ter bescherming van fietsers. Arnold Res: "Die haag helpt sowieso niet. Dat slaat helemaal nergens op". Bovendien belemmert de haag het zicht, vindt de veehouder. "Als je dan wát wil, dan zou ik een vangrail neerzetten."

Dat grote onderhoud zal volgens Schumacher ook niet genoeg helpen. "Eigenlijk, wil je de weg heel veilig maken, dan moet je een grote reconstructie maken". Hij en Res zijn het beide ook eens dat de weggebruikers ook hun verantwoording moeten nemen. "De weg is niet onveilig, het zijn de mensen die erop rijden."
Pin It
Bekeken: 777x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/