In Alkmaar zijn de Kristallnacht en de daaropvolgende kindertransporten van Truus Wijsmuller voor het eerst herdacht. Leerlingen van groep 8 van OBS De Kennemerpoort legden bloemen bij het standbeeld van de verzetsheldin in het centrum van Alkmaar. Ze kenden het verhaal van Truus nog niet. "Ze heeft dus heel veel kinderen gered uit de oorlog", zegt een van hen aan mediapartner NH Nieuws. "Maar het had ook heel anders kunnen uit pakken", analyseert een ander.
Na de nacht vol gruwelijkheden van 9 op 10 november 1938 was duidelijk dat joden niet langer veilig waren in bezet Europa. Voor de in Alkmaar geboren Truus Wijsmuller waren de vreselijke gebeurtenissen met joden en de vernieling van hun synagogen, winkels en andere bezittingen reden om tot actie over te gaan.
"Nu moet ik wat doen", verhaalt Feyko Alkema van stichting Truus Wijsmuller tegenover de leerlingen, die ademloos luisteren. "Ze stapte naar Adolf Eichmann in Wenen en onderhandelde dat ze 10.000 joodse kinderen kon meenemen naar Engeland." Deze kindertransporten redden het leven van duizenden kinderen. Volgens de leerlingen is wat Truus heeft bereikt heel bijzonder. "Ik vind het wel knap met al die kinderen, in treinen en boten. Dat ze dat allemaal regelde."
De herdenking van de Kristallnacht en de daden van Truus was een primeur, maar zeker voor herhaling vatbaar, aldus de voorzitter van de Alkmaarse synagoge aan de Hofstraat.
Wereldwijd wordt de Kristallnacht vandaag door de joodse gemeenschap herdacht. In Alkmaar organiseerde stichting Truus Wijsmuller voor het eerst zo'n herdenking. De stichting wilde vooraf liever niet teveel aandacht in de media, om 'reuring voor de deur van de synanoge' te voorkomen.